Общество

С какво време ще изпратим 2021 година

Написано от Пещераинфо

Прогнозата на НИМХ за последните 2 седмици на годината

През втората половина от месеца се очаква средните температури да бъдат под нормата, а сумата на валежите – над нормата.
През следващите дни до края на седмицата и в началото на следващата вятърът ще е предимно от запад-северозапад, умерен.
В Дунавската равнина и в източните райони – временно силен.
В петък дневните температури слабо ще се повишат, минималните ще са без особена промяна. Ще преобладава облачно време, на места с валежи, предимно от сняг, в Източна България – предимно от дъжд.
По-съществени количества се очакват в четвъртък в Североизточна, в петък – в Централна България; по проходите ще има навявания.
В събота с предимно северен вятър ще нахлуе по-студен въздух. На места, главно в Западна и Централна България, ще превалява сняг, в планините по-интензивно; там ще продължи да се натрупва снежна покривка. В неделя за кратко ще е почти без валежи, облачността временно ще се разкъса, ще се понижат и минималните температури, а максималните и през двата почивни дни ще са предимно между 0° и 5°.

Времето от Игнажден до Коледа

В периода 20-26.12 вероятността за по-съществени валежи временно намалява. В самото начало на следващата седмица през страната ще премине бърз атмосферен фронт и на места от север на юг ще има валежи от сняг.
По-късно през деня в понеделник с усилване на северозападния вятър в страната ще нахлува студен въздух.  През следващите два-три дни, въпреки очакваните временни разкъсвания на облачността, ще остане с температури по-ниски от обичайните.
За дните около Коледа отново облачността ще е предимно значителна и ще превалява сняг, а на 26.12 има и тенденция за слабо повишение на температурите.

Прогнозата за последните дни от годината

В периода от 27.12 до края на месеца отново се повишава вероятността за по-значителни валежи, главно в Северна и на места в Западна България.
Студено за края на декември време, въпреки че още в началото температурите относително ще се повишат, но след 28.12 отново ще застудее.

Коментари