Култура Общество

С „Български храмове“ започна честването на 145 години читалище „Развитие“

Пещера.С изложба „Български храмове“ на Константин Анастасов започнаха мероприятията, посветени на 145-та годишнина от създаването на НЧ „Развитие 1873” в Пещера. Изложбата бе открита от кмета Николай Зайчев, който дълги години бе член на читалищното настоятелство. Секретарят на културната институция Мария Златкова благодари на градоначалника за това, че като кмет продължава да милее за културата и не случайно първият по-мащабен проект в неговия мандат бе именно цялостен ремонт на фасадата на читалището през пролетта на 2016-та година.

Цялата програма, свързана с годишнината, с изключение на театралната постановка, също се финансира от Община Пещера. Това дава възможност на публиката да се наслади на концерта „Родопска вечер“ на читалищните формации – Детска вокална група "Чучулига", танцова група "Хоп-троп", Етно-танцова формация "Кулминация" и групата за автентичен фолклор.

На 6 януари в катедралния храм „Св. Димитър” пък ще има концерт на черковнославянски песнопения. Финал на празничната програма за 145-та годишнина от основаването на читалището ще постави концерт на симфоничен оркестър – Хасково под надслов „Празнична наздравица”.

Читaлище „Развитие“ е основано от жители на община Пещера на 6 януари 1873 г., в катедралния храм „Св. Димитър“.

Днес то развива своята дейност в условията на съвременните технологии. В него се пее и танцува, а съществен принос към запазване на духовността, ограмотяването и популяризирането на български автори има Библиотеката към читалището. 

 

 

Коментари