Институции

Със сифон ще източват язовир, още два водоема в областта са опасни

Общинският язовир Априлци е пълен на 100% от допустимия си обем, установи проверката на областния управител. Съгласно Заповедта на губернатора водоемът ще бъде източен до 50 % от обема, след като се извършат мероприятията по почистване на наносите и проводимост на основния изпускател. В момента екипи на пожарната и В и К Пазарджик изграждат т. нар. система сифон за отпушване на изпускателя на съоръжението. Преливникът на язовира е в добро техническо състояние, почистена е и дървесната растителност около него.
Другият проверен язовир Боримечково, община Лесичово е отдаден на концесионер. На огледа днес присъства кметът на населеното място – Велин Георгиев. Язовирът е пълен на 80% от обема си, основният изпускател работи, но се забелязва филтрация по язовирната стена, която се отстранява от концесионера чрез изграждането на каменна броня в основата на стената. Язовирът е зарибен и ще бъде източен до 30% от мъртвия си обем.
Днес беше инспектиран язовир Блатница в община Стрелча е бил отдаден на концесионер, но договорът на концесионера е изтекъл. В момента язовирът е на мъртъв обем и е в лошо техническо състояние, стената от страната на сухия откос е силно разрушена. Със Заповед на областния управител ще бъде назначена комисия, която след оглед и експертна оценка да даде становище дали язовирът ще бъде бракуван изцяло или частично.

Коментари