Култура Общество

Съборът започна

В курорта „Свети Константин“ се провежда третият и най-многолюден Събор на народното творчество. Съборът бе открит от кмета Николай Зайчев, която изрази радостта си от наложената традиция в този прекрасен Балкан и в „Св.Константин“. Специални гости на откриването бяха заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и областният управител Стефан Мирев.

Зам.-министър Кънчев поздрави участниците и гостите на тазгодишното издание на фолклорното събитие и заяви, че празникът е доказателство за непрестанните усилия на община Пещера да развива туризма в региона, който се превърна в добра традиция за съхраняване на народните обичаи и фолклор.

„Подобни празници на духа допринасят и за устойчивото развитие на туризма както на регионално, така и на национално ниво, обогатявайки предлаганите услуги за превръщане на страната в целогодишна туристическа дестинация“, допълни още той.

Фолклорният събор се провежда в два поредни дни – 28 и 29 юли. Събитието събира на едно място повече от 170 състава от цялата страна и над 1300 участници.

Тази вечер от 18.30 ч. на сцената ще излязат местният народен певец Николай Учкунов, а след него и Росица Пейчева с танцовата формация „Етноритъм“. В 21 ч. кметът Николай Зайчев ще запали традиционния летен огън.

Конкурсната програма ще продължи утре от 9 часа. Журито, което оценява участниците е петчленен състав. Негов председател е директорът на фестивала Николай Балабанов, а членове: проф.д-р Светла Станилова – вокален педагог, диригент и преподавател в АМТИИ гр. Пловдив, Светла Караджова – преподавател по пеене, изпълнител и създател на квартет "Славеите на Надка Караджова", Милчо Георгиев – хореограф и етномузиколог, Пламен Иванов – танцьор в Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" гр. Плевен

За реда и безопасността на събора се грижат екипи на полицията и пожарната служба.

Сред любопитните елементи на мероприятието тази година е тематичната бира „Гайда“.

И тази година обявеният като Регионален събор се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Пожеланията от днес са от следващата година събитието да прерасне в международно, след като в тези два дни на сцената ще се изявят състави от цялата страна.

Линкове към изказванията от откриването:

Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев.

Публикувахте от Регионален събор на народното творчество "Св.Константин" в Събота, 28 юли 2018 г.

Директорът на Събора Николай Балабанов.

Публикувахте от Регионален събор на народното творчество "Св.Константин" в Събота, 28 юли 2018 г.

Кметът Николай Зайчев откри Събора.

Публикувахте от Регионален събор на народното творчество "Св.Константин" в Събота, 28 юли 2018 г.

 

Коментари