Вашите сигнали

Студентка по биология от Пещера предупреждава за опаснен вид гъсеница, която напада дървета и е отровна за кучетата

Снимка: Община Габрово
Написано от Пещераинфо
Споделяме писвото на стунедтката от Пещера, която иска да предупреди хората:
Казвам се Хюлия Панайотова,живея в гр.Пещера,студентка съм по Биология-4ти курс!
В петък писах публикация в социалните мрежи,но желанието ми е да можем да достигнем до повече хора.

Първо искам да кажа,че целта ми не е да всявам паника и да плаша хората,а искам да бъдат предупредени,за да опазят себе си и домашните си любимци!

Става въпрос за Боровата процесионка,която е нападнала боровете малко над града в посока курорта Свети Константин.Това е място,където винаги има хора,които са на разходка на чист въздух или разхождат любимците се.
Аз също водя кучето си там.
Боровата процесионка е най-опасното и отровно животно в България на този етап!По върховете на боровете или клоните образуват пашкули (паяжини),където оцеляват през зимата!
Тя се храни с игличките на бора и по този начин унищожава дървото!Боровата процесионка е вид гъсеница,която е известна със своя прецизен начин на движение като образуват процесии,от където идва и името й-процесионка!Имат черна глава и черни влакна по цялата дължина на тялото!
Контактът с тях може да е аерогенен-когато има изпускане на миниатюрни косъмчета (власинки) или директен-при стъпкване и всяко друго дразнене,след което гъсениците отделят токсин,който се нарича тауметопеин и може да причини алергичен (тежка форма на уртикария) или токсичен шок!

Контактът на домашните любимци с тях може да е фатален.

Може да се стигне до некроза и окапване на част от езика,конвулсии и смърт!
Нека всеки внимава къде сяда за отмора,къде ходи за гъби,какви клони и пръчки докосва и с какви пръчки си играе кучето му!
Ще приложа и снимки на част от нападнатите от гъсеницата дървета!
Боровете около гр.Пещера (по пътя Пещера-Батак,Пещера-с.Радилово и Пещера-Свети Константин)

Коментари