Общество

Стоянка Мутафова на 90!

Голямата приятелка на Пещера, голямата актриса Стоянка Мутафова  навършва днес 90 години. Въпреки преклонната си възраст тя не се отделя от сцената, а празнува на нея. Тази вечер от 19 ч. почитателите и ще я гледат в постановката „Госпожа Стихийно бедствие“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Любителите на театъра пък имаха възможност да я гледат само преди две седмици на сцената на читалище „Развитие”. След постановката Мутафова ще получи специалното отличие „Златен век“ с огърлие от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от театъра.
С това изявите на актрисата на сцената на Сатиричния театър не свършват. В средата на януари бе обявено, че Мутафова е започнала репетиции на френската комедия „Столетие мое“ от Мишел Лоранс. В пиесата тя играе ролята на Малу, която празнува стотния си рожден ден и по повода около нея се събира цялото и семейство.
Преди да стане част от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ през 1956 г. в началото на кариерата си е актриса в екипа на Народния театър „Иван Вазов“ в периода между 1949 и 1956 г.
Българската публика я обича най-вече заради ролите й на сцена в спектаклите „Госпожа Стихийно бедствие“, „Магистратите също плачат“, „Шедьовър“ и „Космонавти“. На големия и малкия екран зрителите я помнят от появите и във филмите „Специалист по всичко“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, като през последните години участва и в сериала „Столичани в повече“.
Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър “Ив. Вазов” . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”.
През 2001 г. получава наградата “Паисий Хилендарски”, а през 2002 г. орден “Стара планина”, първа степен.

Коментари