Общество

Стотици в подкрепа на Ники от Пещера

Написано от Пещераинфо

Над триста души се събраха в крепостта Перистера за да подкрепят осемгодишният Ники Гъгов и неговото семейство от Пещера. Благотворителният концерт е първият по рода си в града и е организиран от Центъра за личностно развитие – ОДК – гр. Пещера. С песните на Тони Димитрова стартира събитието, а тя успя да внесе много настроение и разпя публиката. Бургазлийката е приела да участва в концерта след като научила, че песните ѝ се отразяват благотворно на Ники, който е диагностициран с аутизъм. Семейството твърде дълго време отказвало да приеме, че детето е с ментални проблеми, а днес майката Катя Гъгова сподели, че колкото по-рано родителите се доверят на специалистите, толкова по-успешна ще бъде терапията.

„Изплаках всички сълзи, които имам. Мислех, че съм подготвена за този концерт, но се оказа, че не съм. Не очаквах да дойдат толкова много хора. В момента Пещера е вълна от съпричастност, аз я усещам навсякъде където отида. Това ме подкрепя емоционално. Искам да изкажа огромната си благодарнот на всички специалисти, които в момента работят с Ники, както и на неговата учителка г-жа Якофова от НУ“Михаил Каролиди“, която прояви огромно търпение и разбиране, благодарение на това днес детето ни е сред своите връстници и се опитва да общува с тях както всички останали деца.

 

Заболяването е много тежко и изисква цялото време на поне един човек от семейството, при нас започна когато детето беше на три години. Едва го приехме и когато осъзнахме този факт детето започна да върви напред. Започнахме да четем за аутизма всички вкъщи, решихме, че няма да се предаваме. И искам да посъветвам родителите, които не приемат, че детето им е аутист да размислят, защото това е единственият начин да му помогнат. До седемгодишна възраст Ники беше на пасирана храна, той не умееше да я дъвче. Навсякъде тръгвах с буркани с ядене.

 

В момента, в който започнахме барокамерите, бяха ни подарък, детето започна да чувства, буквално. Няма да забравя момента, в който ми каза, че ме обича. Миех чиниите вкъщи и той дойде при мен, докосна ме по ръката и ми каза: „Мамо, обичам те.“ Не беше го правил до този момент, никога. Започна да чувства водата, той нямаше чувствителност. И от тогава не сме спирали, нито процедури, нито терапии, каквито и средства да ни коства на цялото семейство. Не съм силна, изплаках всичките си сълзи. “ – разказва Катя. И допълва, че детето посещава Сензорната стая (тя е създадена от „Биовет“ АД) в Дневния център за деца с увреждания и всички възможности за лечение, които се предлагат от социалните заведения в града и в Пазарджик.

 

Всяка терапия е от полза, а семейството също трябва да бъде много мобилизирано, за да има резултат. Баба му е личен асистент в училище, аз също много работя с него. Аз изплаках сълзите си тези дни, защото не съм вярвала, че толкова много хора ще откликнат на концерта. Предстоят нови операции и терапии на Ники, а ние нямаме финансовата възможност да ги осигурим и днес съм толкова благодарна на всички – на изпълнителите, на организаторите, на всички добри хора, които отделиха от своето, за да помогнат на нашето дете. Каквото и да предстои напред ние ще направим всичко възможно детето да се чувства добре.“ Най-голямата радост за Ники е да слуша песента за морето на Тони Димитрова. Тя го вдъхновява и той обича да рисува докато я слуша. „Приготвила съм по една рисунка за всички изпълнители и се надявам тя да им хареса. Той рисува с голямо удоволствие, а другото хоби са буболечките. “ – казва още Катя.

Държавата не оказва помощ на родителите на деца с аутизъм. Помагат специалистите от социалните центрове.

„Когато се запознавах с аутизма разбрах, че всеки ден трябва да свикваш с нови неща, детето трябва да се социализира. Аз не деля едното си дете от другото, никога не съм крила, че Ники е осиновен, малко след като той дойде у нас, аз забременях. Има Господ и всичко, което се случва в този живот не е случайно. “ – добавя майката.

Малкият Ники Гъгов е с диагноза детски аутизъм, интелектуален дефицит, моторна дисфракция, деформация на ходилата. Извършена е операция на лявото ходило и предстои оперативна намеса на дясното краче. За подобряване на състоянието му са необходими серия от процедури – кислородотерапия, дълга рехабилитация и допълнителни посещения при терапевт, логопед за които семейството на детето не разполага с необходимите средства. Стотици деца в България страдат от аутизъм, заболяването е обявено за нелечимо, а родителите на такива деца не срещат финансова подкрепа от държавата. Да бъдеш родител на дете с аутизъм е ежеминутна грижа.

Кметът Йордан Младенов също бе сред хората на концерта. „Благодаря ви, че днес всички ние днес сме тук заедно за да подкрепим едно пещерско семейство. Благодаря ви, че за сетен път Пещера показа, че сме единни и ръка за ръка, можем да застанем зад добри каузи. “ – каза Младенов. той благодари на организаторите и фирмите подкрепили начинанието. „Благодаря, че сте тука и Ники може да получи своята възможност. Поклон пред всички вас, гордея се с добрите ви сърца! Нека днес бъдем с усмивка и отворени към доброто! Желая ви да бъдете здрави!“ – каза още Младенов.

 

Концертът бе подкрепен от Община Пещера, „Биовет“ АД, верига магазини „Лазур“, ОДК – Пещера, Динакорд – Пловдив, печатница „Дачев“, фирма „Геци – Атанас Щерев“, фирма Диас – Димитър Щерев, магазин за цветя „Феличе“ – Мария Кехайова, фотостудио Драгомир Тетереков.

Днес ще бъде оповестена и сумата събрана от покупката на билети.

 

Коментари