Институции

Стефан Балабанов за работата на МВР и задачите на Борисов

Написано от Пещераинфо

Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на Обединени патриоти. Преди да заеме отговорния пост, Балабанов е бил дългогодишен зам.-кмет на Пещера и служител на МВР. БЛИЦ потърси мнението му по горещите теми за вътрешната сигурност на държавата. Ето как г-н Балабанов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов по най-горещите криминални въпроси.

– Г-н Балабанов, през последните седмици полицията проведе няколко специализирани операции срещу наркотрафика, манипулирането на игрални автомати и автокражбите. Доволен ли сте от постигнатите резултати?

– Абсолютно съм доволен лично аз, а мисля, че и българското общество. Не само през последните седмици, но и през цялата година ГДБОП доста добре се справи с организираната престъпност по отношение на противодействие на разпространение на наркотици, контрабандата с лекарства, културно-историческо наследство и акцизни стоки.   Само през 2017 г. са задържани 480 лица, които сам разбирате, че са закоравели престъпници и подлежат на българското правосъдие.   Успехът през последните седмици действително е голям, тъй като ГДБОП се справи изключително добре с измамите в казина, други сфери на икономическите измами и имотната мафия.  

– Зачестиха операциите на МВР срещу наркоразпространителите. Останаха ли на терен знакови лидери с прякори от мутренските години?

– Не бих казал, че сега има такива лидери от времето на мутренските години, но все пак разпространението на наркотици си остава един от главните проблеми на нашето общество.   Смея да кажа, че всички лица, занимаващи се с такава дейност, са под наблюдение, но не искам да конкретизирам с имена и прякори на тези наркоразпространители. Те трябва да знаят, че рано или късно ще си получат заслуженото и ще попаднат под ударите на закона.

 – Ще продължите ли да преследвате търговците на дрога?

 – Категорично! Това е перманентна задача на ГДБОП и не само на нея. Целият ресурс на МВР е насочен в тази посока! Наред с това ние се стремим да подобрим дейността си по отношение на противодействието на контрабандата на лекарства и на акцизни стоки, тъй като се нанасят щети на бюджета.  

– Какви са новите схеми на имотната мафия?

– Този вид измамници използват най-вече фалшиви нотариални актове и заблуждават възрастни хора. Служат си и с фалшиви лични данни.   И по отношение на този вид измами, ГДБОП постига успехи, защото своевременно локализира лицата. За съжаление киберпрестъпността ще се развива не само в България, но и в цяла Европа за съжаление и ние трябва да сме наясно с този факт.   По тази причина насочваме и ресурса на МВР и се стремим към модернизация, цифровизация и дигитализация.   Работим всеобхватно по този проблем не само, за да се похвалим пред европейските си партньори, но и да осигурим спокойствието на българските граждани.

 – Продължават ли хората да се подлъгват по телефонните измами?

– Трябва да ви кажа, че за този вид престъпления през миналата година са задържани 156 лица.   Усещайки натиска от страна на полицията и на други служби за сигурност, телефонните измамници се преместиха в други държави като Гърция и Румъния. Така залавянето им стана по-трудно, но ние се надяваме, че с партньорските ни служби и с капацитета, с който разполагаме, ще продължим успешно да противодействаме на тези измами.   Най-податливи на телефонните измами са възрастните хора. Направихме много превантивни мероприятия. Последното от тях беше среща с трите електроразпределителни дружества. В сметките за ток вече с червен шрифт ще бъдат написани надписи с големи букви, които предупреждават за измами. Правим това, защото възрастните хора коментират сметките си за ток и това ще заостри вниманието им. Предвидили сме и посещения в пенсионерски клубове, срещи с кметове и други мероприятия. Цялото общество трябва да бъде ангажирано с този проблем, а не само МВР.  

– Бойко Борисов още като главен секретар обяви като свой приоритет разкриването на печатници за фалшива валута. Преди дни бе проведена и такава операция. Продължава ли България да е пресечна точка на престъпници, които изработват фалшиви евро и долари?

– Разбира се, доста от организираните престъпни групи не само от България, но и от Европа разчитат на този „бизнес“. Но както видяхте ние имаме доста добри успехи в борбата с фалшивите валути. При последната операция бяха открити над 500 000 фалшиви евро, фалшиви паспорти, лични карти и заготовките за отпечатването им.   Това е атестат за добрата работа на служителите ни, но работата ни по този въпрос ще продължи.   Както казахте Вие, премиерът още през 2001 г., когато беше главен секретар на МВР начерта основните задачи на полицията и те продължават и в новите условия, в които живеем. Благодарен съм за това, защото без подкрепата на Министерския съвет начело с премиера Борисов ние не бихме могли да водим тази борба.

 – Премиерът следи изкъсо работата на МВР. Какво Ви казва Борисов, когато заедно с останалите началници на служби Ви събира в кабинета си в Министерския съвет?

– Премиерът перманентно споменава, че най-големият проблем е битовата престъпност и престъпността по селата. Ние сме длъжни да направим така, че българските граждани в отдалечените места да бъдат спокойни и ние го правим повече от половин година. За съжаление това не е експонирано в медиите и доста от хората не знаят за нашите действия по селата. Но ние ще направим така, че не да се самохвалим, а хората да усетят присъствието на полицията и най-вече ние да водим превантивна дейност. В България има над 4900 села и за мен е много непонятно как някои хора, които не са виждали жив престъпник, коментират с лека ръка, че във всяко от тях трябва да има полицай. Представете си хипотетично как близо 5000 полицаи стоят в тези села и как един служител на реда би могъл да реагира на извършено престъпление, например, когато му се нахвърлят озверели маргинализирани групи.

– Този полицай трябва да е Батман, за да се справи в такава ситуация!

– Той трябва да е Батман или вундеркинд, за да се справи. Идеята на премиера Борисов е нашите мобилни групи да посещават населените места, за които има данни за извършени много кражби, изсичане на гори и нарушения на обществения ред.   За това са създадени мобилните групи. Майсторството на районните управления и на директорите на областните дирекции е правилно да разпределят ресурса и да го движат така, че хората да усещат полицейското присъствие.   Това е идеята на премиера. Но аз съм сигурен, че голямо количество всичколози ще започнат със саркастични думи да окарикатуряват усилията на премиера за справяне с битовата престъпност. Премиерът не е казал, че ще се справим за един месец с престъпността, той даде срок, в който да засилим тази дейност и да направим така, че тя да стане перманентна.   Хората трябва да чувстват близостта на полицията до тях! Видеонаблюденията трябва да бъдат интегрирани в районните полицейски управления или в регионалните дирекции на полицията, за да има една система, която да работи. Това е основната ни идея. Искам чрез вашата уважавана медия да изразя искрените си съболезнования към близките на загиналия наш колега от специализираните полицейски части Вилиян Димов.  

– След ситуацията, при която д-р Иван Димитров от Пловдив застреля Плъха, се заговори, че законът ще се промени по такъв начин, че ще даде възможност на хората да стрелят, ако крадец проникне в дома им. На какъв етап е обсъждането на промените в закона?

– Този прословут член 12 от Наказателния кодекс, който регламентира случаите, при които попадаме в казуса на неизбежната самоотбрана, трябва да бъде много внимателно прецизиран.   Лично аз не бих могъл да се наема с конкретен коментар по този въпрос, тъй като не съм юрист.   Разчитам на хилядите свестни юристи, съдии, прокурори и общественици, които ще направят общественото обсъждане и ако се прецени тогава ще бъде променян законът.   Според мен не трябва да се пипа грубо и манипулативно заради една ситуация, която се случи в Пловдив и няколко други от близкото минало, а трябва много добре да се обмисли всичко.   Надявам се да има промяна, но каква и кога ще бъде тя ще кажат професионалистите.

– Как си взаимодейства ръководството на МВР с прокуратурата?

– Изключително съм доволен от взаимодействието на нашите служители с прокуратурата, защото ние разчитаме на тяхната експертиза. Работим в екип, което в края на крайщата носи успехи.  

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

Коментари