Любопитно

СТАНИ НИНЕ ВМЕСТО ДЖИНГЪЛ БЕЛС В УЧЕБНИЦИТЕ

Написано от Пещераинфо

Анализите на Комисията за защита от дискриминация върху школските учебници разбуни духовете в обществото, пише „Darts News“.  Мнозина реагираха остро и повдигнаха въпроса как да се редактира стихът на Ботев „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“. Друг велик българин – Васил Левски пък излиза нарушител на обществения ред в империята. В сряда от КЗД обявиха, че не подлагат на съмнение присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците. Комисията обясни, че само дава препоръки към образователното министерство, направени на базата на изследване от психолози. Една от най-важните е синхронизиране на съдържанието на учебниците, с нормите на закона чрез въвеждане на антидискриминационни критерии. В отговор на големия интерес към изводите на КЗД, Дартс нюз откри най-любопитните:

„Изобразително изкуство за 1 клас“, издателство „Прозорец
На стр. 71 има снимка на мъж, от негро-австралоидната раса изобразяваща го с изрисувано лице, което създава впечатление за диващина в сравнение с останалите снимки от урока, които представляват археологически маски, маски на кукери и на артисти- клоун, мим и др.

Заключение: Имайки предвид естеството на урока е ясно, че авторите са искали да покажат племенна маска, но в случая тя се възприема от децата като типична за всички представители на негро-австралоидната раса.

Български език (Образователно направление) за предучилищна
На стр. 21- изображение на коренен американец (индианец), яхнал кон, с перо на главата и томахавка в ръката. Според Уикипедия индианците са изглеждали така около 1842 г. На страницата на същия източник е показана снимка датираща от 1916 г., на която ясно се вижда разликата в това как изглеждат т.н. „индианци“ към дадения момент, а в наше време и тази им визия не е актуална – различава ги единствено цвят на кожата, расови черти, форма на череп.

Заключение: Децата не бива да бъдат подвеждани относно визията на дадена раса, при условие че никъде на друго място няма изображение на представители на съответната раса.

„Музика за първи клас“ , издателство „Рива“
Прави впечатление, че е застъпено западното влияние в учебното съдържание.
Старият Макдоналдс-популярна американска песен, стр.12
Коледа – английска коледна песен, стр. 35
Джингъл белс – американска коледна песен, стр.35
Виенска кръв –Й. Щраус, стр. 15
Валс – Брамс, стр.40
Марш из балета „Лешникотрошачката“ Чайковски, стр.41
Валс на цветята из „Лешникотрошачката“ Чайковски, стр.55
Препоръки: Хубаво е децата на тази възраст да бъдат запознати с фолклора на всички етноси в България, а не само със западната култура.

Български език за VІІ клас, издателство „Анубис“:
На стр. 57, упр. 11, упр. 12, упр. 14 са дадени примери, които не са удачни за ученици в VІІ клас:
„От който и ъгъл да погледнеш, все имам камбест нос.“
„Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция.“
„Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите.“
„Обаче отказвам да нося потниче.“
„Когато направих „позата на кучето“, мислех, че повече никога няма да мога да се надигна.“

На стр. 57 примерът, който е даден, не представя вярно религиозното учение – „Отказвам да чета книги за будизма, щом като е възможно да се преродя в някое насекомо“.

Препоръка: да се избягват примери, с които седмокласниците могат да си създадат различни асоциации, да отнесат примера към негативни свои черти или да придобият грешни представи за събития, учения и др.

Литература за VІІ клас, издателство „Анубис“
На стр. 158, стр. 172, стр. 181, стр. 190 е поставена задача за работа с интерент, без да се уточни дали е за в клас или за вкъщи. Ако задачата предполага изпълнение вкъщи, не всички ученици разполагат с компютър. Задачата е с предпоставка за социално разделение на децата.

Човекът и природата за 5 клас
В учебника е включена информация, формираща чувствителност към бедността и неравнопоставеността между регионите.

Пример: Урок „Водни разтвори“ (с. 91) Текст към снимка на деца в Африка, които се мият в легени с вода: „За милиони деца по света питейната вода е най-голямата ценност“. Текст в рубрика: „По данни на ООН повече от 1 милиард души на планетата изпитват недостиг на питейна вода… Около 2 милиарда души живеят при лоши хигиенни условия поради недостиг на вода и страдат от болести, пренесени чрез замърсената вода.“

Човекът и природата за 6 клас
Тук може да се отбележи само друг пример за формиране на негативни стереотипи извън етническия признак:

Урок: Скорост. стр. 6, текст към фигура 2 – снимка на моторист: „Този моторист изминава 180 км за един час. Неговата скорост е 180 km/h или 50 m/s.“ Казус – задачата внушава предразсъдък към мотористите, че нарушават правилника по приницип, примерът с автобус е за 72 km/h; в същия урок има примери и снимки на полицейски радар за измерване на скоростта и пояснение, че полицаите глобяват нарушителите, които превишават допустимата скорост.

Домашна техника и икономика за 6 клас
Уроците обхващат теми като: проектиране в дома, планиране на ресурси и пр. (пример, подарък за рожден ден); критерии за оценка за качеството на изделията, ергономия на мебелите в дома; занаяти и съвременност – обущарство, хлебарство, зидарство. Представена е фирмата като форма на организация на бизнеса и нейните ресурси в пари и капитал. Реклама, конкуренция, приложение на информационните технологии.

В урока за оценка на качеството на изделията „луксозен“ пример избор на модел на цифров фотоапарат за подарък на съученик за рожден ден (с.12-13), който е неподходящ и депресиращ за ученици от бедни семейства.  / Darts News /

Коментари