Култура

Срещу СПИН с презерватив

Във връзка с отбелязване на 1 декември- Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН,за втора поредна година модераторите от Център за развитие на общността и доброволците от СНЦ „Слънце за всеки“, ще раздават презервативи и брошури с информация как да се предпазим от смъртоносният вирус. Превантивните материали са осигурени от Община Пещера. Инициативата ще стартира на 1 декември от 10.00 часа пред община Пещера и ще продължи по централните улици, на жителите и гостите на града доброволците ще даряват и червена панделка в знак на съпричастност към ХИВ-позитивните лица.

Анти ХИВ/СПИН кампанията стартира още на 10 ноември като 100 човека от кварталите „Луковица“ и „Пирин“се тестваха анонимно в подвижния кабинет на КАБКИС,предоставен от РЗИ-Пазарджик.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система. СПИН се причинява от вируса HIV, който се открива в кръвта и гениталните секрети. Най-честите пътища на заразяване с HIV в световен мащаб са: сексуален контакт , използване на общи игли и спринцовки, предаване на вируса от заразена майка на новороденото дете по време на бременността, по време на самото раждане или при кърменето след раждането. Към 8 юни 2012 г. в България са регистрирани общо 1 548 души с ХИВ инфекция, 75 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на тази година, от тях 57 са мъже и 18 жени. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни хора в София – 40 души, следват областите Пловдив – 10 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. Данните показват, че 32 % от всички новоинфектирани са лица, употребяващи интравенозни наркотици и 29% са мъже, които правят секс с мъже. „Желанието ни е да привлечем вниманието на младите хора, да ги провокираме и да им напомним, че трябва да бъдат по-предпазливи и отговорни към себе си и другите”, обоснова инициативата Юксел Яшаров от неправителствената организация.

Коментари