Институции

„Срамота“ за Пещера и Батак

Батак и Пещера бяха сред 30-те общини, получили колективно антинаградата „Срамота” от Програма „Достъп до информация” (ПДИ). Това стана ясно на традиционната 13-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември. Номинацията на батачани и пещерци бе заради липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции (то е проведено в периода 23 февруари-23 март 2015 г.). В немалко от общините липсва секция „Достъп до Информация", информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. От 11-те общини в Пазарджишка област (Сърница е нова община и не е засегната от проучането) останалите са отличници. Всички са отговорили в срок (единствено община Белово малко е закъсняла), а от запитванията само община Септември е предоставила частичен достъп.

„Номинацията „Срамота” е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори, коментират по този повод от ПДИ.

Наградите за 2015 година „Златен ключ” бяха връчени в шест категории.

Милен Чавров я получи като гражданин, най-активно използвал правото си на информация (за системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България и застъпничество за по-добри политики).

Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация бе гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“. За най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация, бе наградена Здравка Маслянкова, в. “Янтра днес”, за разследването "Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa", направено с помощта на Закона за достъп до обществена информация, и последвалата серия публикации в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

Министерството на отбраната получи наградата за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани (Окръжният съд в Пазарджик също бе сред номинираните)

Антинаграда „Катинар” се присъди на Министерството на земеделието и храните (за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата)

Антинаграда „Вързан ключ” за най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация тази година бе присъдена на Министерството на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. „Срамота” в този раздел получи ОДМВР Перник за това, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.

Програма „Достъп до информация”

Коментари