Институции

Спомен за първия празник на Пещера преди 30 години

Написано от Пещераинфо

Историческият музей в Пещера припомня как 6 май става празник на Пещера;

Вече 30 години Денят на храбростта и на Българската армия – 6 май е празник на Пещера. Идеята именно Гергьовден да се превърне в празник на града е от 1994 г., когато в Общинския съвет това предложение е внесено от Георги Фолев – председател на комисията по Култура и от Стефан Бойкинов – заместник председател на Общинския съвет.

Инициатива подема и командването на военното поделение. Така на 24 февруари 1994 г. с решение №143, гласувано от всички общински съветници 6 май – Гергьовден е обявен за празник – „Ден на Пещера“. Мотивите за това решение са, освен че е прекрасен български празник, в този ден да се почита паметта на загиналите пещерци в борбите за свободата на България, както и факта че Гергьовден се празнува от всички етноси в града.

Първото честване започва вечерта на 5 май 1994 г. с тържествена заря – проверка на Централния площад. На следващия ден – Гергьовден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет в кино „Кавака“. Във фоайето се открива изложба „Из миналото на Пещера“, изготвена от Историческия музей и Младежкия дом, а изтъкнатият краевед Анастас Пунев изнася своя доклад „Пещера – нашия град“. След това военно подразделение от града и духова музика съпровождат шествие до параклиса „Св. Георги“, където пред множеството от хора пещерски духовници отслужват празнична литургия в чест на Деня на храбростта и българската армия и освещават бойните знамена.

Така, точно преди 30 години, е било поставено началото и е преминало честването на 6 май – Гергьовден като празник на град Пещера.

 

Коментари