Политика

Спас Ташев за Фрог: Царят спря българските книги в Македония

Договорът за добросъседство между България и Македония е повратна точка. Ако между две държави са съществували приятелски отношения, може и без него, но между България и Македония имаше огромно разминаване между думи и дела. От тази гледна точка е хубаво да има повратен момент, в който на старата политика да се сложен край и да се даде ново начало. Това заяви пред Фрог македонистът д-р Спас Ташев.
В Македония се заговори, че това е трети Илинден, затова не бива да омаловажаваме договора. След подписването му обаче може нищо да не последва за двете страни. Договорът е като врата, на която има ключ. Преди между Македония и България в чисто културен аспект нямаше обмен на идеи. То и днес няма, но поне има шанс той да започне. Ако ние разчитаме, че с договора сме си свършили работата, се лъжем и след няколко години ще констатираме, че той не си е свършил работата. Съществуват според мен илюзии, че сме разрешили проблемите между страните с магическа пръчка. Истинската работа тепърва предстои.
 
Вчера в Скопие имаше митинг против подписването на договора. На него обаче присъстваха 30 души. Самият факт, че представители на македонската православна църква излязоха с декларация в подкрепа на договора, е много показателен. Както знаем, тя е създадена с богословията на Тито, Югославия и тогавашните югославски служби.
 
На местните избори България може да бъде определяща поради причината, че има около 70 000 души с българско гражданство и около 20 000 души чакат да получат гражданство. Това е една голяма електорална маса, която теоретично може да повлияе на резултата. За съжаление тези хора на не могат да променят вота, тъй като не са организирани. Няма център в България, който да е ориентиран към тази категория граждани в Македония.
 
В момента в Македония няма българска книга. По време на Любчо Георгиевски се разпространяваше българска книжнина. Тя беше спряна, когато Симеон Сакскобургготски бе на власт. Нямаме информационно присъствие в Македония, за да искаме македонското самосъзнание да се промени.

Източник : /  FROG NEWS /

Коментари