Общество

Славейкови дни: Учениците се запознаха с делото на проф.Пасков

Пещера.В ОУ „Петко Р.Славейков“ започнаха  „Славейкови дни“, посветени на 190 години от рождението на бележития автор. Отблезяването на патронния празник ще продължи до 17 ноември, рождения ден на Славейков. В първия ден на седмицата е оформен кът „За патрона на моето училище“, а днес всички ученици имаха тържествен клас на часа.

Учениците от пети до седми клас пък имаха удоволствието да се срещнат със Здравка Попова. Любимата учителка на поколения пещерци представи пред възпитаниците на училището своята книга посветена на живота и делото на проф. Димитър Пасков, откривателят на нивалина. Така чрез написаното от Попова ще бъде съхранена завинаги историята на проф. Пасков за приноса му към световната медицина чрез направените от него открития и най вече на нивалина, спасил хиляди хора от тежки и коварни заболявания. Пред присъстващите бяха споделени вълнуващи истории на хора от България и чужбина, които са били излекувани с нивалина. Нейната главна цел обаче е да покаже силната връзка на професора с Пещера, който през годините е била пренебрегвана. Книгата на Здравка Попова е втората, която Община Пещера издава по инициатива на кмета Николай Зайчев.

Слвейковите дни ще продължат с театрална постановка „Любим литературен герой“ от учениците за учениците. Възпитаниците на ОУ“Петко Р. Славейков“ ще четат популярни произведения на Славейков. Ще посетят библиотеката, ще гледат постановката „Изворът на Белоногата“, ще подредят изложба със свои творби.

 

А в последния ден на седмицата ще се проведат общо училищна екскурзия и спортен празник.

Коментари