Общество

Светът отбелязва Международният ден на космонавтиката и авиацията

На 12 април през 1961 г. е осъществен първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток".
В 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време, Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра, Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.
Най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 година, когато американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: "Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество".

Коментари