Общество

Сахата вече отмерва времето с нов механизъм

Пещера.Кметът Николай Зайчев, зместник-кметът Зехра Алиш и Секретаря на Общината Борис Фолев првериха дали новият механизъм, монтиран на Сахата работи. Общината финансира възстановяването на часовника, който е последен модел, с електронен  GPS, синхронизация за точен час, преминаване към лятно и зимно часово време и без необходимост от техническа поддръжка ще бъде монтиран.

Всеки кръгъл час се отброява от звукът на автентичната камбана, която оглася околностите на града. До момента часовникът се е поддържал ръчно и много често се е развалял. Днес хората са доволни, че с новия механизъм няма да има проблеми, защото те са свикнали той денонощно да отмерва времето им.

Часовниковата кула в Пещера, позната също като Саха̀та, е построена между 1650- 1701 г. Архитект на постройката е Любен Тонев, сочи справка в Енциклопедичен речник пещера с автор Анастас Пунев. Тя е втора по възраст в страната след кулата на "Сахат тепе" в Пловдив. Часовниковата кула е построена в местността Саата в южната част на Пещера.  Основата на кулата е изградена от камък и има правоъгълна форма с дължина на страните 3,55 x 3,85 m, височината ѝ е 8,55 m. Горната част на кулата е изградена от дървени греди с пълнеж от кирпич. Общата височина е 13,55 m. Под шатрообразен диск е била на открито часовниковата камбана. Първоначално часовникът е без циферблат и е отмервал времето по турското часоброене. След Освобождението е изоставен и часовниковият механизъм е откраднат. Реставрирана е през 1970-те години, като новият механизъм е изработен в Техникума по фина механика в София. В Пещера часовниковата кула се утвърждава като втори символ след Кавака, пише Пунев.

Коментари