Общество

Сахарски прах, дъжд и още какво време ни очаква по Великден

Написано от Пещераинфо

През тази седмица ще имаме разнообразни прояви на времето, включително и пренос на сахарски прах над Балканите. Една част от него ще достигне до България, преминавайки през Испания, Южна Франция, Алпите, и северозападните райони на Балканите, втора, през последните два дни от този месец – директно от юг. Част от този прах, изминавайки дълъг път, ще падне като оцветен дъжд, там където се вгради в облачност, друга – ще се утаи като сухо отлагане, без валежи. Все пак, до България ще достигне не особено значителна концентрация прах днес, 27 април и към 29-30 април.

В средата на седмицата времето ще е променливо, сутрин – с повече слънце, в следобедните часове – на места с краткотрайни валежи, възможни са и гръмотевици. В сряда явленията ще са предимно в северозападната половина от страната, в четвъртък – само на отделни места в планините, в петък – в планинските и североизточните райони. В сряда и четвъртък вятърът ще е все още от изток-югоизток, предимно слаб, втория ден в много райони ще е и почти тихо. След понижение на температурите в по-голямата част от Северна България в сряда, в четвъртък отново ще започне затопляне. В петък вятърът ще се смени с югозападен и с него температурите ще се повишат по-чувствително: максималните ще са около и над 25°. В събота ще бъде предимно слънчево с купеста облачност след обяд. Вятърът ще е от юг-югоизток, слаб до умерен; дневните температури в отделни райони ще достигат 28°-30°. В неделя, на Великден, в следобедните часове ще се развие и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът ще се обърне от северозапад, ще се усилва и с него, ще започне да нахлува сравнително студен въздух.

В началото на следващата седмица главно над северозападната половина от страната ще се развива купеста, в следобедните часове и до полунощ – и по-мощна купесто-дъждовна облачност. Има повишена вероятност за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, възможни са локални интензивни явления./НИМХ

Коментари