Гените са най-ключовият определящ фактор за ръст ни, но има и други фактори, които могат да повлияят колко високи ще бъдем, съобщава tialoto.bg.

Недохранването в ранна възраст, както и тежки заболявания, прекарани в детството, могат да попречат достигането на пълния генетичен потенциал за ръст. Голям брой научни изследвания разглеждат различните фактори около ръста в различни групи от населението.

Подобряването на храненето може да допринесе за повишаване на средния ръст в цели държави. В страни като Южна Корея и Китай средният ръст се покачва значително, което може да се отдаде на подобряването на хранителните продукти и храненето при средно статистическия човек там. Увеличава се и приемът на протеини, калций и общ брой калории.

Част от заболяванията, които могат да възпрат пълния потенциал на растежа при децата, са целиакия, анемия, както и костните като рахит, и по-късно в живота остеопороза. Рискът от развитието на тези болести също се определя от гените. В научно изследване, представено в сп. Nature се описва, че около 20% от гените, свързани с ръста, са свързани и със нарушения на скелетния растеж като скелетна дисплазия. Същото изследване намира около 12 хиляди части от генома, свързани с ръста.

Генетичните мутации, както и хормоналният дисбаланс също могат да причинят затормозяване на растежа. Те причиняват хипофизарен нанизъм – състояние, характерно с изоставане в растежа. Страдащите от заболяването са високи не повече от 145 сантиметра. В зависимост от мутацията има два вида хипофизарен нанизъм – при първия тип растежът е пропорционален, при което всички крайници и части от организма изостават с един и същ темп. Вторият вид е непропорционален – при такива случаи на заболяването растежът не е в един и същ темп, и се наблюдават различни размери на крайници и други части на тялото. Мутациите, причиняващи заболяването, могат да се предадат генетично от родител.

Генетичните мутации са причинители не само на усложнения, които забавят растежа, но и на усложнения, които го ускоряват. Гигантизмът е състоянието, при което се наблюдава прекомерен растеж – то може да се получаи от доброкачествен тумор в хипофизната жлеза, който води до свръхпроизвовство на хормони на растежа.

Макар и гените да са най-важният фактор, определящ ръста, децата могат да достигнат пълния си потенциал с помощта на пълноценно хранене, качествен сън и физическа активност.

 

Референции:
Plackett, B. What determines a person’s height? https://www.livescience.com/what-determines-height.html