Култура

Самодейци от Пещера и Радилово ще участват на събора в Копривщица

Написано от Пещераинфо

Самодейни състави и индивидуални изпълнители от 12 читалища и 8 общини ще представят област Пазарджик на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица-2022 г. Очаква се на събора в Копривщица да участват над 200 изпълнители от региона.

Традициите, обичаите, песните и танците от Пазарджишкия край ще покажат самодейците от читалищата в Пещера, Сърница, Стрелча и селата Симеоновец, Дорково, Величково, Пищигово, Юнаците, Росен, Бъта, Радилово, Драгиново. Сред народните обичаи са „Гергьовден“, „Последният ден на жътвата“, „Изпращане на войник“, „Топене на китки“, „Тельосване“. Певчески групи за автентичен фолклор ще представят типичното за региона ни едногласно и двугласно пеене, характерно за Родопите, Средногорието и Тракийската низина. Предвижда се и ревю на автентични носии от област Пазарджик.

Съгласно Регламента, XII Национален събор на народното творчество преминава през два етапа – регионален и национален. Регионална селекционна комисия, назначена със заповед на областния управител на област Пазарджик определи съставите и индивидуалните изпълнители за участие в Националния етап на събора в Копривщица. В комисията бяха включени експерт от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН) и професионалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство от ансамбъл „Пазарджик“, РИМ Пазарджик – Етнографски музей и Регионален експертно-консултантски център „Читалища“ – Пазарджик.

XII Национален събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г. Той се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, ИЕФЕМ – БАН, с медийното съдействие на Българска национална телевизия, Българско национално радио и Българска телеграфна агенция. Участници в събора са носители и наследници (групови и индивидуални) на локално нематериално културно наследство от всички области на страната, които представят местни традиции.

Коментари