Институции

Сагата с детската градина в Капитан Димитриево продължава

Пещера

Дебати и остри изказвания в пленарната зала, принудиха кметът на Пещера Георги Козарев да оттегли предложението си за преобразуване на детската градина в Капитан Димитриево във филиал на детското заведение в съседното село Радилово. В официална докладна записка кметът на община Пещера Георги Козарев информира Общински съвет, че поради промени в демографската структура на Капитан Димитриево, броят на децата в детската градина непрекъснато намалява.

Според предоставените данни от директора на ЦДГ „Еделвайс“ за учебната 2015/2016 година се очаква да постъпят едва 5 деца в детското заведение. А причината да се иска удължаването на дейността на градината със затихващи функции е фактът, че тя е реновирана по проект, който още не е приключил. Това твърдение на администрацията обаче срещна отпора на мнозинството от общинските съветници. Основният им довод бе, че до момента няма официално запитване до Управляващия орган на оперативната програма, по която е ремонтирана сграда за това дали общината ще търпи санкции ако затвори градината. Че трябва да се затвори това заведение потвърди и кметът на Капитан Димитриево, който дори поименно посочи имената на семействата, които си водят децата в Пещера, тъй като работят в общинския център. От друга страна пък кметът на Радилово отказа работещите на половин щат домакин, счетоводител и готвач в местната градина да бъдат натоварвани допълнително, без да бъдат назначени на 8 часов работен ден.

В крайна сметка кметът оттегли предложението си и обясни, че ще изпрати писмено запитване до Управляващия орган.

През последните 4 години детската градина в по-малкото от пещерските села се дофинансира от общината, именно заради липсата на деца и, за да се спазват изискванията на проекта. Дейностите в детското заведение са приключени в началото на 2011 година, когато е издаден и акт 16. Мониторинговият период по проекта приключва 5 години по-късно.

 

 

Коментари