Институции

РИОСВ: В новия завод на „Биовет“ в Пещера се изгарят дрехи, но законно

Написано от Пещераинфо

Директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев потвърди за „Хоризонт“, че в новия завод на „Биовет“ в Пещера се изгарят дрехи, внос от чужбина, но дейността е законна.

Сигналът за това бе подаден от граждански инициативен комитет, според който въздухът в града е мръсен и със специфична миризма.

Костадин Гешев е категоричен, че няма риск за здравето на хората, тъй като унищожаването на отпадъците се извършва в модерна инсталация за изгаряне на опасни промишлени отпадъци.

„Да, има и дрехи внос, става въпрос за инсталация за изгаряне на отпадъци. Тази инсталация за изгаряне, включително и за опасни отпадъци. Останалите неща – дрехи и така нататък са абсолютно разрешени. Дали са от Италия или от България, най-важното е дали инсталацията отговаря на всички изисквания“, каза той.

„Системата е направена така, че в момента, в който някой показател излезе над нормата, автоматично гаси котела. Дрехите са абсолютно разрешени за изгаряне в тази инсталация. Досега не е имало превишение на нормите при тези непрекъснати измервания“, обясни Костадин Гешев.

Коментари