Любопитно Общество

Рени Гарабитова разказва за ползите от билките при грип и простуда

Пещера.В началото на грипния сезон е добре да укрепим имунитета. Напоследък все повече хора се обръщат за това към даровете на българската природа, предпочитайки ги пред предлаганите на пазара различни имуностимулатори.

Сред билките, които укрепват имунната система е черният бъз, който е добре познат в народната медицина. Често е той е наричан от народния лечител Петър Димков най-силната българска билка, каза за Peshterainfo Рени Гарабитова от билковата дрогерия. По думите й черният бъз е признат на световно ниво за своите способности да ускорява производството на антитела в организма. Според нея предимство на черния бъз е неговото широко разпространение както по здравните магазини, така и в природата.

Мащерката също подобрява състоянието на лигавицата на гърлото и кашлицата, тъй като има стимулиращ отхрачването ефект, което допринася за очистване на дихателните пътища,  а по-късно и за по-бързото възстановяване. Според Рени, за да се получи лековият ефект на билката, се запарват две супени лъжици мащерка за 10 мин. в 600 мл./л. вряща вода Тя препоръчва и парна баня с билката или с масло от мащерка, което спомага отделянето на секретите.

Ехинацеята е достатъчно позната билка на българина и от години използвана при терапията на простудните заболявания. Според Рени, тя може да намали дискомфорта от симптомите и срока на боледуване от характерните зимни инфекции. По думите й обаче лечебен ефект на ехинацеята може да се очаква във висока доза на прием на билката. Рени Гарабитова вметва, че според някои билкари градинският чай (салвия) е дори по-полезен и от ехинацеята. При настинка или грип тя препоръчва 1 -2 чаши на ден между храненията, но не повече от два дни.

Според нея ефикасен начин за профилактика на простудните заболявания и грипа е и чай от равни части мащерка, риган, оман, звъника, иглика, подбел и мента, който всеки може да си направи сам. Три супени лъжици от него да се запарят за 10-15 мин. с 600 мл./л. вряща вода и да се пие три пъти на ден с мед и лимон.

Коментари