Общество

Ракитово наваксва забавянето по проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта Цепина

Ракитово.Община Ракитово започна да наваксва забавянето по проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта Цепина и обяви обществена поръчка за необходимите строително-монтажни работи, която ще се проведе на 28 март 2012 г. Общата прогнозна стойност на поръчката е 1 458 368 лева без ДДС, осигурени по Оперативна програма “Регионално развитие”,съобщава велинградския вестник „Темпо“.

За срок от 250 дни ще трябва да бъдат извършени строителни дейности по 6 обособени позиции. Част от тях са свързани с експонирането на палеонтологичното находище, открито край Дорково от международната българо-френска експедиция през 1985-87 година. В бъдещия музей посетителите ще могат да видят възстановка на мастодонта Ananсus arvernensis, който е емблематичният за находището вид, тъй като край Дорково е открита най-голямата в света колекция на фосилни останки от този хоботен бозайник. По изчисления на палеонтолозите скелетите от находището показват, че мастодонтът е бил с дължина около 10 метра, височината му с вдигната глава и хобот е била около 5 метра, а широчината на тялото около 2 метра. Наред с внушителната фигура на този бозайник експозицията ще показва и гигантски бивник на Mammut borsoni с дължина около 5 метра. Посетителите ще видят и диорама, разкриваща природата на балканите преди 5 милиона години, както и възстановка на палеонтологичните разкопки, покрита със стъкло за свободно движение и разглеждане над нея.
Друга част от обособените позиции на обществената поръчка са за изграждане на инфраструктурата, реконструкция и модернизация на хижа “Цепина” и пространството около нея. Предвидени са средства за създаване на визуални и звукови ефекти, като една от целите е в бъдеще гостите на двата обекта да се насладят и на звуково-светлинна картина с продължителност 40 минути.

Коментари