Култура Любопитно Общество

Разнообразие и колорит в петъчната вечер

Пещера.Бразилия, Йордания и Армения зарадваха публиката в Пещера във втория ден на Етнокултурния фестивал „Култура на бъдещето и бъдещето на културата“. Стотици изгледаха различната и много красива програма, която всеки от съставите представи. По традиция преди да излязат на сцената, ръководителите на групите се срещнаха с кмета Николай Зайчев. В личния си разговор с градоначалника всички те благодариха за възможността да покажат изкуството си в Пещера.

Повече за съставите:

БРАЗИЛИЯ

Състав: Бале Фолклорико Оригенс

Художествен ръководител: Джанис Андрея Фингер Модингер

Балетната трупа е създадена през 1994 г. и се подкрепя от Община Сапиранга. Първоначално репертоарът включва латино-американски танци, а по-късно се създава и нова шоу програма, предназначена за бразилската публика под надслов „Европа в танци“. Трупата има богата традиция и в местните ритми, които са в основата на спектакъла „Корените на Бразилия“, включващ танци от всички географски райони на страната – от Гаучо танците на Юга до Самбата на Рио де Жанейро.  За всички тях са създадени и съответните специални костюми.

Трупата е гастролирала на фестивали в Чили, Перу, Еквадор, Парагвай и Мексико.

ЙОРДАНИЯ

Състав: Фолклорен състав от Петра

Ръководител: Абдел Монем Йомоха Абухилалех

Фолклорният състав от Регион Петра, Йордания придобива известност още от създаването си през 1994 г. Репертоарът на ансамбъла е изключително богат и включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц Дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури.

Групата изпълнява произведения от йорданския фолклор, представяйки държавата си в международни фестивали в Италия, Ливан, Ирак, Сирия, Палестина и Саудитска Арабия.

АРМЕНИЯ

Състав: Фондация „Звартноц Възраждане“

Ръководител: Сузана Багдасарян

„Звартноц“ е създадена през 2011 г. с цел запазване и популяризиране на арменската култура. Групата изпълнява традиционна арменска музика, песни и танци и е гастролирала в държави от Руската федерация и Близкия изток, сред които Египет, Израел, Палестина, Йордания.

Особено активни за  Фондацията са 2015 и 2016 година, когато се отбелязва 100-годишнината от арменския геноцид. Фондация „Звартноц Възраждане“ е пазител на духовната и автентичната културна традиция на Армения, заради което са й присъдени множество държавни и културни отличия от участия в различни международни форуми.

Коментари