Общество

Радиловци изказаха проблемите си на глас

Радилово.Високите цени на автобусните билети тормозят радиловци. Жителите на пещерското село недоволстват от фактът, че билетът от Пещера до Радилово струва 2 лева, в същото време от Радилово до Пазарджик билетчето е на цена от 3.20, а билетът по линията Пещера – Пазарджик струва общо 3,60. 1,50 лв. пък хората плащат, за да изминат трите километра до съседното Капитан Димитриево. Така ако на някой му се наложи да отиде до общинския център в двете посоки трябва да плати 4 лева само за няколко километра.
Радиловци смятат, че плащат несправедливо високи цени и изразиха мнението си по време на общностната дискусия „Предизвикателства, променящи живота”. Събирането на хора от селото в залата на местното читалище „Зора” бе по проект, а основната му цел бе именно да се изкажат проблемите на хората от Радилово. Подобна дискусия е имало и преди четири години и оттогава все още има нерешени проблеми. Един от тях са недостъпните административни услуги за възрастните и трудно подвижни хора. За всичко това радиловци говориха без притеснение и без политически нюанси пред представители на платформа „Агора” и българското училище за политика „Димитър Паница”.
Дискусията завърши с избирането на двама представители на общността, идентифицирани като местни лидери, които ще бъдат обучени и в последствие ще се заемат с търсене на решение на тези два проблема.
Решенията ще бъдат обсъдени с местните общности, като целта е от една страна обучените лидери да пренесат своите знания и умения към останалите членове на общността, а от друга – да я въвлекат активно в практическото разрешаване на проблемите, използвайки механизми за активно гражданство.
Проектът се реализира в общо 12 населени места в цяла България. Той трябва да създаде условия хората по места да участват в решаване на проблемите на общността си и ще стимулира активното гражданство.

Коментари