Общество

Радилово празнува

Написано от Пещераинфо

Радилово отбелязва 146 години от Априлското въстание. Празнува и Гергьовден.

Припомняме какво сподели Марена Вачкова за това защо селото празнува в тези дни:

От векове радиловци пазят и почитат всички християнски празници. Дори и в най- тежките дни на селото празниците са им помагали да запазят своя дух.
След погрома на Априлското въстание и последващите войни до 1918 година почти всяко семейство дава свидна жертва за освобождението на селото и България. За да изразят почитта си към загиналите радиловци, събират средства и издигат първия войнишки паметник в местността Атанаска черква.
Паметникът е осветен през 1923 година на християнския празник Св. Дух. На този ден радиловци решават да бъде Празник на селото. Така празникът е съществувал до 1944 година, след което е преостановен. През 1976 година във връзка с тържественото честване на 100 години от Априлското въстание и инициативите, които се провеждат /откриване на музейна сбирка, възстановка и др./, организационният комитет предлага Празник на селото да бъде 6 май – Гергьовден.
От тогава тържествата свързани с празника се провеждат на 5 и 6 май. Днес в селото се отдава почит на загиналите радиловци, както на 5 май, така и на Св. Дух. Радиловци се гордеят и с новите си празници на 22 септември „Националния фестивал на кешкека и народните умения” и зимния фестивал „Среди зима на мегдана” .
Честит празник на всички Радиловци! Бъдете здрави и щастливи! С нетърпение очакваме здравният проблем да се реши, за да се срещнем на 08.06.2020 г. – Св. Дух и да отдадем почит на загиналите радиловци и на 22 септември на юбилейното 10-то издание на „Националния фестивал на кешкека и народните умения Радилово 2020”. Вярваме, че митичното ни ястие кешкек ще ни запази здрави и ще има благополучие в селото.
Нашият специален поздрав за всички е стихотворението „Радилово” на внучката на създателя на читалището – Стоянка Динева, с огромна благодарност и почитание.

Радилово,
Китно мое село!
Радилово,
Стар хайдушки корен!
Я ми дайте,гайди гласовити,
Да запея песни хороводни..
В диплените рокли на момите
Да погледам хоро неиграно!
Я ми дайте под върба клоната,
Песен да разкажа непозната,
Да я чуе мало и голямо…

Коментари