Политика

Равностметката: 15 свидетели от 15 разпитани се отрекоха от показанията си

Нито един от призованите свидетели по делото за радикален ислям не потвърди показанията дадени в досъдебното производство. До обяд бяха разпитани 9 души. Всички те се отрекоха от първоначалните си думи. Пред съда секретаря на джамийското настоятелство в джамията в кв. „Изток” Бранимир Змияров, отрече да е казвал,че обвиняемия Ахмед Ахмед е изнасял лекции в джамията, че е салафит и обвиняемият също е такъв. Прокуратурата направи искане за прочитане на показанията му от досъдебното производство заради противоречия. На 27 април миналата година свидетелят е казал, че ислямът ще завладее света и, че е правилната религия, това е проповядвал и обвиняемият Ахмед Ахмед, а също и че целият свят ще стане ислямски. Всички, които не са мюсюлмани, ще горят в ада и само ислямската религия е правилна. Друг свидетел пък се отрече от думите си,че не приема държавата, не ходи на избори и спазва само религиозните закони, защото властта се дава от Аллах. Като оправдание за грешката в първоначалните и днешните показания той посочи фактът, че не владее добре български и не е разбрал под какво се е подписал.

До края на днешното съдебно заседание се очаква да бъдат разпитани най-малко още 8 свидетели.След двекратното отлагане на заседанието вчера пък бяха разпитани 6 човека.

Припомняме,че преди старта на делото се предвиждаше в съдебна зала да бъдат разпитани 30 свидетели. Не е изключено обаче страните в процеса да призоват допълнителни свидетели.

Коментари