Институции

Работните срещи си вървят, ромите продължават да строят

Безумието да не спазваш закони, на никой да не му пука и всички да си живеят живота. Така може да се опише ситуацията в Пещера( всъщност в цялата страна) през последните години. А настоящата статия касае незаконното ромско строителство.

Та в малкия родопски град Пещера, десетилетия наред, ромите строят незаконно- те раждат по много деца, нуждите от жилищни площи се увеличават и така до 200 незаконни къщи в град с население под  20 000 жители. От няколко месеца някой се е вразумил и е решил,че трябва да спази буквата на закона или иначе казано решенията на съда незаконното строителство в местността „Орешака” да бъде съборено.

sre6ta romi 1Няколко къщи вече са премахнати и ромите започнаха да роптаят-толкова,че са заплашени мирът и спокойствието в Пещра-град с население от няколко етноса, предупреди техния естествен лидер Юксел Яшаров, общински съветник и председател на Иницитивен комитет по проблема.

Апропо голяма част от земята, върху която са строили те е собственост на частна фирма- тази територия е служила за санитарно-хигиенна зона. Земите са купени в периода 2001-2006 година. Малко след това в градчето започват да говорят за проблема- фирмата собственик „Биовет” започва да води дела за премахване на постройките от нейните територии. И печели.

Малко след това започва сагата наречена „Работни срещи за решаване на проблема”. Много са и в тях са участвали много институции, различни представители на местната власт. Сменили са се няколко кмета, но най- виновен изглежда този от 1992 година, защото не е спазил решение на държавата за превръщането на тези земи в урбанизирана  територия. И днес община Пещера и кметът Георги Козарев бяха домакини на такава среща. В нея се включиха и народните представители д-р Красимира Симеонова и Георги Петърнейчев, председателят на Общински съвет Анастасия Младенова, общински съветници, началникът на полицията, представител на Областна администрация и потърпевшите.

Докато се водят официалните срещи обаче ромите не спират да строят, не спират дори, когато в изпълнение на съдебните решения биват съборени първите къщи.

Така не става ясно кой е крив и кой е прав- този, който яде баницата или този, който повече от 20 години си е затварял очите?

Имат ли право ромите да недоволстват, след като знаят,че са направили нещо незаконно?

Имат ли право институциите на оправдание, при положение,че са допуснали това застрояване?

Въпросният незаконен квартал не е в регулация, земята е земеделска и нито един строеж не може да се узакони.

Същият този квартал обаче е водоснабден, електрифициран. Плащат се сметки за ток, вода и такса смет.

Много парадоксална ситуация. Сега останалите на улицата искат да бъдат подслонени през зимата. Това го изисква и човешкото у нас. Но защо никой в „Орешака” не си взима поука и строителството без разрешение продължава.

Може би най- голяма далавера от ситуацията ще имат двамата собственици на 3 дка земеделски земи, върху които са построени къщи. Те са обявили цена от 50 000 лв. на декар.

Всеки търси дивиденти.

Решение на проблема обаче не се вижда. Освен в едно- създаване на Подробен устройствен план, който ще позволи продаването на земята под къщите и стартиране на процедурите по узаконяване.

 

Коментари