Култура Любопитно Общество

Първото училище, което започна да работи с „Биовет“, е домакин на изложбата „Крепостта Перистера – минало и настояще“

Написано от Пещераинфо

Професионалната гимназия по хранително – вкусови технологии стана уютен пристан на изложбата „Крепостта Перистера – минало и настояще“, която бе създадена от участниците във втория общински конкурс на „Биовет“ АД – „Пещерските будители“. Той се проведе през септември и октомври тази година, а кулминацията бе церемонията по награждаването на участниците на крепостта Перистера на 1 ноември, Денят на народните будители.

Първоначално изложбата от разделите „Изобразително изкуство“ и „Фотография“ бе експонирана в градската художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“, а след това се превърна в пътуваща изложба и по една седмица гостува във всяко от училищата на общината. Право на участие в конкурса имаха всички ученици на възраст от първи до дванадесети клас, те се състезаваха в три раздела. Освен цитираните два имаше и раздел „Литература“. Наградният фонд бе осигурен от „Биовет“ АД и надхвърли 2000 лв. За първи път тази година, освен традиционния сборник с всички произведения, децата получават и флаш-памет с церемонията на крепостта Перистера.

Днес наградите връчи представителят на „Биовет“ АД – Георги Щерев. „Развълнуван съм от възможността да се срещна с вас и да ви благодаря за ,участието в нашия конкурс. Това, което се случва е благодарение на вашите усилия и съпричастност. “  – каза Щерев. „Радваме се, че вие сте все повече и очакваме през следващата година отново да подкрепите нашата инициатива.“

Припомняме, че творбите на участниците бяха разпределени в три възрастови групи, като във всяка от тях, във всеки един от разделите бяха отличени най-добрите. „Биовет“ АД осигури и финансови средства за поощряването на най-добрите. За първо място бяха осигурени по 150 лв., за второ – 100, а за трето – 50 лв. Имаше и поощрителни награди, чиято стойност е 40 лв.

„Благодаря на „Биовет“, че се захвана с тази идея, но искам да ви се похваля, че ние бяхме първото училище, което започна да работи с „Биовет“ и съвсем логично бяхме и първите им консултанти, когато възникна идеята за конкурса. Гордейте се с това, имаме и отличени във второто издание на конкурса. Призовавам ви към още по-активно участие догодина, за да можем наистина да осигурим устойчивост на самия конкурс. Хубаво е това, че всички вие – децата творци, имате възможност и поле за изява. Пожелавам ви още по-големи успехи през следващата година. Хубаво е и това, че „Биовет“ надгражда и с всяка следваща година се появявати  нови неща свързани с конкурса“Пещерските будители“, като тази гостуваща изложба. За първи път през тази година, освен сборника, вие получавате и флаш-памет. Пазете историята на конкурса и продължавайте да го развивате“. – заяви директорката на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ – Славия Златанова, в отговор на връчената ѝ от Георги Щерев благодарствена грамота.

Всеки от участниците получи своите подаръци – сборник с творбите и флаш-памет със запис от церемонията Изложбата ще остане във фоайето на първия етаж до 16 декември, там тя може да бъде видяна от родителите и близките на участниците, а след това експозицията ще бъде приета от Обединено училище „Любен Каравелов“ в гр. Пещера.

Ръководството на „Биовет“ АД изказва благодарност и на всички преподаватели, които отделиха от времето си, за да се ангажират с провеждането на конкурса.

Коментари