Общество

Първа рисунка в „Как искам Европейският съюз да промени моя град“

Написано от Пещераинфо

В последния работен ден на септември в Областен информационен център – Пазарджик беше подадена първата детска рисунка, която ще участва в конкурса «Как искам Европейският съюз да промени моя град». Творбата е дело на 11-годишна ученичка от СОУ «Георги Бенковски» в Пазарджик, която е изобразила идеята си за това как градът, в който живее да стане по-красив и по-приветлив с помощта на европейското финансиране.

Националният конкурс за детска рисунка, който се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, стартира на 17 септември 2012 г. Организатор на инициативата за област Пазарджик е Областен информационен център (ОИЦ) – Пазарджик и Централният информационен и координационен офис в Администрацията на Министерския съвет. Участници в конкурса могат да бъдат деца от 6 до 12 години като те са разделени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 12 години. Едно дете може да участва само с една рисунка, а относно техниката на изработка на картините или техния формат няма никакви ограничения. Единственото задължително условие е те да са свързани с темата на конкурса.

Желаещите да участват могат да подават картините си в Областен информационни център – Пазарджик, на адрес: гр. Пазарджик, бул. „България” №2 (в обособено помещение в информационния център на Община Пазарджик) до 19 октомври 2012 г. Детските рисунки могат да бъдат изпращани и по пощата на същия адрес като на отделен лист, прикрепен към тях, трябва да има контакта информация с името на родителя, настойника, друг роднина над 18 г. или учител на детето. След изтичане на крайния срок за прием, рисунките ще бъдат изложени в Художествена галерия «Станислав Доспевски» в Пазарджик, където ще бъдат оценявани от 7-членно жури, съставено от известни пазарджишки художници и хора, работещи в сферата на образованието и културата.

За да бъде изборът максимално прозрачен и обективен членовете на журито няма да знаят коя рисунка на кого принадлежи. Творбите ще бъдат изложении под номера, а в Областния информационен център ще се съхранява регистъра с имената на участниците, На 1 ноември 2012 г. ще бъдат обявени победителите в двете възрастови групи за област Пазарджик, В този конкурс обаче награди ще има не само за тях. Класираните на първо място ще получат МР3 плеър, а всички останали участници – поощрителни награди. Картините на победителите в регионалния кръг ще бъдат изпратени в София за участие в националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 21 декември 2012 г., когато министър Дончев ще връчи на победителите в националния конкурс PSP конзола.

Подробности около конкурса желаещите могат да получат на място в ОИЦ – Пазарджик, на тел. 034/446 209, по имейл на адрес oic.pazardzhik@gmail.com, или в училищата в област Пазарджик.

Коментари