Общество

Протести във Велинград и Пазарджик

Гарата беше крайната точка на днешния протест срещу монополите в Пазарджик. Организаторите призоваха не за блокиране на сградата или на влакове, а за показване на присъствие, като знак на протест срещу продажбата на Български държавни железници. Дали протестите ще се пренесат за в бъдеще на гарата, предстои да бъде решено.

Президентът на България най-после се съгласи да припознае представителите на хората, които протестират вече толкова време, се чу на пл. „Васил Левски” по обяд. И още: „Президентът и омбудсманът се съгласиха, че това са легитимните представители на народа. Съгласиха се също да има нов съвет към президента, в който да има гражданско участие и да бъдат вземани решения заедно с новото правителство. Най-важното е, че успяхме най-накрая да се обединим. Обединихме се в Гражданска инициатива за обществен контрол. Това означава, че във всички градове, хората ще могат да упражняват граждански контрол върху работата на институциите. Затова много разчитаме на вас – на обикновените хора, които не са свързани с партии, които са добри специалисти, които са добре запознати с това как трябва да се случват нещата, които знаят какво правят и имат чиста визия за България. Нека излъчат представители, защото трябва да има такива, които да упражняват контрол при президента“.

 

Малцина се включиха в обявения за днес протест във Велинград. На практика на централния площад в курорта протестираха около 30 човека, докато зяпачите на тяхното недоволство бяха в пъти повече-неделята е пазарен ден, а и топлото време също привлече много велинградчани и гости на града навън. Недоволството обаче явно отстъпва място на апатията. Един от протестиращите обаче коментира,че когато хората спрат да плащат високите сметки за ток и им отрежат достъпа до електропреносната мрежа, тогава пак ще осъзнаят,че протестът е правилният път.

Коментари