Институции

Продължава подкрепата за пенсионерите

Написано от Пещераинфо

„И през месец април пенсионерите ще могат да разчитат на 50 лв. месечно. На 392 000 пенсионери ще бъдат раздадени и по 120 лв. за подкрепа за закупуване на хранителни продукти“. Това съобщи пред БТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По отношение на заетостта тя подчерта, че страната ни е сред тези, при които безработицата е едноцифрно число. Забавянето при изплащането на някои помощи се дължи на голям обем от работа и много грешно попълнени заявления.

„Има хора, които още не са получили пари, но много повече са тези, които са получили. 42 960 души са кандидатствали по мярката „Запази ме“, платено е на 39 000. Тези 39 000 души са получили тези средства, това е сигурно. Има и много сив сектор в ресторантьорството, има доста хора, които работят в сивия сектор и затова не могат да получават тази помощ. Могат да получават само социално подпомагане. Трябва да си зададем въпросът редно ли е да се подкрепят хора, които работят в сивия сектор. 1/3 от работещите в ресторантьорството имат вече трудови договори, това е резултат и от пандемията. Няма как да искаш солидарност, а да не съучастваш в нея“, заяви министърът.

„По мерките 60/40 и 80/20 направихме компромис, за да може да се кандидатства и от фирми, които не са платили данъци, а само са заявили, че ще ги платят. Забавянето при нас се дължи на това, че плащаме на работници и служители. Ако кандидатстваха само работодатели, ние щяхме да обработваме едва около 8000 документи. Сега документите са над 42 000, има много грешки – грешни банкови сметки, сгрешени имена и др.“, разказа тя.

Коментари