Институции

Проблеми правят невъзможно реализирането на Ковид зони, в област Пазарджик има само една

Написано от Пещераинфо

В момента на територията на област Пазарджик функционира само една Ковид зона. Тя се намира в Медицински център Септември. Предстои Здравната каса да подпише договор за създаването на такива кабинети в две болнични заведения във Велинград и едно лечебно заведение в Панагюрище. На този етап няма интерес за разкриване на Ковид зона в Пещера, коментира директорът на РЗОК Пазарджик Виолета Тодорова. Засега без Ковид зона остава и Пазарджик.

В същото време се съобщава за проблеми със софтуера за тези зони. Неизяснен остава и въпросът с това ще имат ли възможност хората от по-малките и отдалечените населени места изобщо да имат достъп до тях.

Пред БНР в Крджали лекари споделиха: „Не можем да отговорим на изискванията на здравната каса за разкриване на ковид-зона, категорични са лекарите. А сред тези изисквания са – отделно сформирани екипи от лекари, които да работят на осемчасов работен ден в ковид-зоната, отделно обособени входове и изходи, за да не се сливат потоците болни от коронавирус пациенти с останалите, наличие на определена апаратура и лаборатория, отделни графици за работа в ковид-зоната.
Нямаме достатъчно хора, тези, които работят в медицинските центрове, са на втори трудов договор и няма как да оставят основната си работа, за да бъдат осем часа в ковид-зона. Медицинските центрове са малки, няма място, където да се обособи такава зона. Не са обмислени в детайли прегледите на болните, например, когато пациентът е карантиниран как и къде трябва да се осъществи прегледа? Това са само част от аргументите на управителите на медицинските центрове, които няма да разкрият ковид-зони.“

Ето и официалната информация на МЗ:

От 17 септември пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

· Cefuroxime

· Azithromycin

· Levofloxacin

· Enoxaparin

· Nadroparin

· Bromhexine

· Budesonide – Inhalation powder

· Dexamethasone

· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Коментари