Култура Общество

Преподавателят и художник Никола Руков бе отличен за приноса си към културата в Пещера

Написано от Добрина Димитрова

Пещера.Никола Руков бе отличен от кмета на Община Пещера Николай Зайчев за постиженията му в областта изобразителното изкуство и приноса му към развитието на културата в общината. Признанието за Руков, който е и преподавател по изобразително изкуство, дойде на 49-та годишна изложба на художниците от клуб "Петър Стайков". 

31 автори представят в ХГ“проф.Веселин Стайков“ по три свои творби в интересни и разнообразни стилове –  живопис, натюрморти, икони, приложно изкуство, живописна енкаустика, корено пластика. Освен утвърдените имена, познати на любителите на изкуството в Пещера, тази година за първи път в общата изложба се включиха Борислава Джинина, Маргарита Донева, Елена Фиданова, Елена Манчорова, Милка Павлова, Александър Кънев, Зоя Пехльова. За първи път свои творби представя и чужденец. Това е италианецът Салваторе Сика, който живее и работи в Пещера.

Изложбата бе открита от кмета Николай Зайчев, който изрази задоволството си от разширената география на експозицията, защото в нея се представят художници не само от Пещера, но и от Брацигово, Батак и дори Италия. Според градоначалника това е показателно за мястото на Пещера на културната карта не само в региона, но и в страната и превръщането на Галерията в достойна институция.

Клубът на художниците в Пещера е основан през 1969 г. Негов председател в момента е Илия Тончев.

Годишна изложба

Кметът Николай Зайчев открива 49-та обща годишна изложба на художниците.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Четвъртък, 20 декември 2018 г.

Награждаване на Никола Руков

Кметът Николай Зайчев отличи художникът и преподавател по изобразително изкуство Никола Руков.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Четвъртък, 20 декември 2018 г.

 

Коментари