Спорт

Пред ФК“Свобода“ задачата е да развие детско-юношеския футбол

Пещера.ФК“Свобода“ има нов управителен съвет в състав: Васко Тилев, Младен Манов, Христослав Мечев и Али Бурунсузов, председател остава Анастас Чапаров. Всички те и треньорите в отбора се срещнаха с кмета на общината Николай Зайчев, за да обсъдят бъдещето на клуба. След 2 години в Трета лига, тимът не може да събере достатъчно средства, за да продължи участието си в това ниво на футбола. Община Пещера осигурява субсидия от 15 000 лв. и 36 000 лв. дава за поддръжка на стадиона и заплати на охранителите, 60 000 лв. осигурява „Биовет“АД. Готовност да продължи да подпомага отбора има и „ВП Брандс интернешънъл“. Всички обаче се обединиха около това, че акцент в работата от тук нататък трябва да бъде детско-юношеската школа. В мъжкия отбор не играе нито един футболист от Пещера. Всички футболисти пътуват, което оскъпява издръжката на тима. Над 26 000 лв. са разходите само за транспорт и гориво, 66 000 лв. са изплатени като хонорари и премии.

„При хвърления ресурс през последните две години се оказа, че няма достатъчно деца, които да тренират в „Свобода“, малките футболисти са отишли в други отбори, родителите са принудени да поемат разходи по превозването на децата до другите населени места. На този фон в мъжкия отбор не остана нито един футболист от Пещера. Всички се обединихме около това да започнем да развиваме детско-юношеския футбол. Треньорите са съгласни с това. За мен е важно децата на Пещера са спортуват в Пещера“, коментира кметът Зайчев.

Градоначалникът допълни, че общината осигурява субсидия за спортните клубове в размер на 50 000  лв. Най-голямата сума отива за футбол, а останалите 12 клуба си делят останалите пари. „В тези клубове тренират десетки деца от Пещера. От както дойдох в общината спортните клубове се удвоиха. Може субсидията да не е голяма, но те имат някаква сигурност. Все пак клубовете са сдружения с нестопанска цел и трябва да намират начини да се финансират“, допълни Зайчев.

Коментари