Култура

Пред грипна епидемия в Пазарджишко

Написано от Пещераинфо

От днес е обявена грипна епидемия в Община Самоков, Софийска област. Предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково.  Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.  МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

В гр. Самоков заболеваемостта е надхвърлила 400 души на 10 000 при средна за Софийска област 248 на 10 000. В общината са прекратени плановия прием в лечебните заведния, детските и женските консултации, профилактичните прегледи.  Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки  в училищата и детските градини. Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:

–     често измиване на ръцете с вода и сапун

–     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа

–     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

–    избягването на търкането на очи с мръсни ръце

–    често проветряване на въздуха в затворени помещения

–     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

–     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Коментари