Култура Любопитно Общество

Представяме ви гайдарската група „Петко войвода“ /Видео/

Написано от Пещераинфо

Пещера.В Пещера бе създаден клон на гайдарския състав „Петко войвода“. “Петко войвода е бил дългогодишен жител на Широка лъка. Защитавал е Родопите и за това в негова  чест носим името му”, коментира ръководителят на групата в Пещера Николай Балабанов. Той сподели, че в Пещера репетират 17 човека. Те идват от Велинград, Пазарджик и някои села около областния град, Равногор. От Пещера на гайда в групата свирят 5 човека. 

“Основният състав е в София, негов ръководител е Иван Балабанов. Под негово ръководство са 40 човека”, каза Николай Балабанов.  Заедно, двата състава, ходят на масови изяви. А освен това  правят ежемесечни срещи на различни места. Такава творческа среща ще има и този уикенд във Велинград, където ще определят програмата си за тази година, както и ще обмислят няколко проекта, които да реализират. 

“Водещата цел е съхраняване на автентичния стила на всеки от гайдарите. Те не свирят еднотипно, всеки е от различно място и си носи неговото музициране и характеристиката на своя край. Обединява ни общо ядро, с което всеки показва красотата и разнообразието на фолклора на Родопите”, споделя ръководителят на групата. 

Пещерските гайдари имат и свой видеоклип, заснет в Широка лъка. Видеото е към песента “Петко льо капитанине”. Интересно е да се отбележи, че мъжката гайдарска група освен музиката изпълнява и самата песен.

   

Коментари