Общество

Преди 118 години е бил големият пожар в църквата „Света Петка“

Написано от Пещераинфо

Пожарът избухва на 16 юни 1902 г., три години по-късно храмът е възстановен

Църквата “Св.Петка”е почти изградена от дърво и изгаря напълно. Събитието е станало на 16 юни и силно развълнувало целия град. Счита се за лошо знамение. Вероятно е проявена небрежност-не загасено кандило или свещ. Мощите и чудотворната икона са запазени.

В двора се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков архиерейския наместник Величко Караджов и председателя на черковното настоятелство Петър Ан. Учкунов и се решава да се възстанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, а втората за строителство, оглавявани и двете от кмета на града.

Новата църква се изгражда от първомайстор Георги Ат. Катин. Иконостасът е изработен от студента Павел Д.Ташев от с.Брестовица -1904-1905, доправен от братята на свещ. В.Караджов, майстори от Дебърската школа – 1907. Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Ив.Стайков.

Църквата е осветена от и.д. Пловдивски митрополит Теодосий с участие на всички свещеници от околията и много граждани на 22 май 1905 г. Патронен празник на църквата е Петковден – 14 октомври, когато много хора преспиват в храма за здраве и се организира събор – ежегоден местен празник.

 

Коментари