Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„В половин България цената на водата скача над 3 лева“, информира вестник „Сега“. Изданието посочва, че ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране се готви да одобри повишение дори и за областите, които страдат от водни режими – начело с Перник. Ако докладът на регулатора не претърпи някакви корекции, от 1 януари цената на водата (с ДДС) в 12 области ще надмине 3 лева за кубик. В тази група влизат Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград. Като проценти поскъпването варира от символичните 0.1% за Пловдив до внушителните 9.26% за Кърджали.

Според сметките, които КЕВР ще брани на предстоящото обществено обсъждане, републиканският рекорд по скъпотия ще е за шуменци – 3.522 лв. за 1 куб. метър. Следващите са Добрич и Силистра с цени около 3.45 лв. за кубик. За столичани поскъпването ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик, уточнява „Сега“.

„Само 1 закон, но нов, за да спрем да се убиваме по пътя“, гласи водещото заглавие на вестник „24 часа“. Чисто нов Закон за движение по пътищата лансира министърът на транспорта Росен Желязков на кръгла маса “Карай умно, стигни жив!”, организирана от изданието. По време на дискусията е постигнато съгласие по три важни теми. Вместо три закона ще се пише един изцяло нов Закон за движение по пътищата. Ще се изготви пътна карта за развитие на пътната безопасност, която ще бъде представена в парламента. И трето – правилата за движение ще влязат в училищата, като се обмисля след 7-и клас децата да държат изпит, допълва „24 часа“.

„Задължително образование за 4-годишните“, пише „Труд“. Изданието посочва, че от следващата учебна 2020-2021 година предучилищната ще стане задължителна и за 4-годишните, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Работна група има 2 месеца, за да предложи промени в закона. Това е втори опит тази идея да се наложи на практика у нас,след като преди 6 година се оказа неуспешна, уточнява „Труд“.

„Макрон спира фондовете на Източна Европа“, пише вестник „Дума“. В документ от декември Франция и още четири страни – Португалия, Италия, Гърция и Испания, предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага „справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт“, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

Сайтът Euroactiv.bg разкрива два работни документа, показващи, че Франция е начело на офанзива срещу нелоялната конкуренция с ниско заплащане в страни като България, посочва „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари