Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Средата за бизнес в България се влошава“, пише в „Труд“ финансистът Димитър Чобанов. В редовния си бизнескоментар той подчертава, че страната ни изпада с 11 места в класация на Световната банка в сравнение с 2018 година.

„България ще загуби стотици милиони от еврофондовете за 2019 година“, съобщава „Сега“ на първа страница. Изданието пише, че данните по темата могат да бъдат намерени в интернет и посочва електронния адрес за тази информация.

В агроприложението на „Телеграф“ министърът на земеделието Десислава Танева казва, че страната ни иска повече пари за зеленчуци в следващия програмен период. В агроприложението можете да прочетете и как се приготвя питка с лимец на жар както във времето на Исус, за да бъде трапезата ви на Бъдни вечер по-близо до традициите, с по-прости ястия.

Вестник „Сега“ се опитва да надникне зад завесата на студентските организации. Оказва се, че обединяващият ги орган – Национално представителство на студентските съвети, е получил близо сто хиляди лева финансиране от държавния бюджет за 2018 г. Според одита на просветното министерство, давани са пари за транспорт с такси, за хавлии, за командировки, но не и за защита на студентите, чиято основна цел е съществуването на подобен орган и сдружения.

Изпълнителният директор на „Отворено общество“ Георги Стойчев казва, в интервю за „24 часа“, че висшето ни образование е все по-близо до европейския профил, а ВУЗ-овете в по-голяма степен стават международно разпознаваеми. Повече от половината студенти по медицина у нас са чужденци, казва още Стойчев. „24 часа“ припомня, че той е ръководител на проекта за изготвяне на рейтинг на висшите учебни заведения у нас. Изпълнителният директор на института „Отворено общество“ уверява, че в класацията са използвани само обективни индикатори. В близките години най-високи доходи могат да очакват студентите в инженерните и здравните направления.

С повече от 40 на сто е намалял броят на личните лекари за 20 години, пише „Монитор“. Най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София. Най-добре са пациентите в Плевен, Видин и Монтана.

„Монитор“ информира, че медицинските сестри са разпънали палатков лагер пред Министерския съвет. Вчера сестри и техни колеги здравни специалисти протестираха с искане за реформа в здравеопазването, която да осъвремени статута им.

Професор Ханс Беарбоом, директор на клиника в Берлин, прогнозира, в интервю за „Труд“ – „Стволовите клетки ще преборят рака“. Германският професор съветва да намалим приема на захар в храната и да следим теглото си, за да може да го коригираме при необходимост. Медицинският университет в столицата удостои световноизвестния хирург с почетното звание „доктор хонорис кауза“.

БСП избира лидера си на 26 април догодина, информира левият вестник „Дума“ след пленума на ръководството на партията в събота. „Земя“ подчертава, че това е първият пряк вот за лидер в историята на партията.

Източник : / БНР /

Коментари