Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Властта проспа внос на заразено месо“ е водещото заглавие на „Земя“. Вестникът уточнява, че са продадени най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела, внос от Полша. Специалисти успокояват обаче, че с топлинната обработка се предотвратява риска от зараза.

„Фалити заради веригите“ е водещото заглавие на „Стандарт“. Чуждите магазини рекетират производителите ни с цени, посочва изданието.

„Африканската чума по свинете става глобална заплаха“, пише „Труд“. Вестникът препечатва статия на доктора по политически науки от американския университет „Принстън“ Уилям Енгдал. Според него пандемията се разраства, а това води до огромни последици за човека и политиката по света. „Всичко е по-опасно, отколкото сте мислили, няма открито лечение засега“, пише Енгдал.

„Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ с БСП“, пише „Телеграф“ на първа страница по повод снощното гласуване за партийна субсидия от 8 лева на глас. Вестникът цитира лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълва, че с това решение в пленарната зала падат нападките на БСП срещу ДПС за участие в задкулисни сделки с управляващите. „Монитор“ цитира по темата Йордан Цонев от ДПС, който казва „Моделът убива малките партии“.

„Лозан Панов иска да разследват за търговия с влияние избора му за председател на Върховния касационен съд“, информира „24 часа“. Поводът за искането е изявления на премиера Бойко Борисов, че най-много е помогнал на Панов да заеме поста.

„Половината от новите висшисти са продавачи“ пише на първа страница „Дума“. Студентите у нас са намалели с 45 хиляди за пет години. Вестникът цитира утвърдената вече рейтингова система на ВУЗ-овете, според която половината от тези висшисти не намират работа. „Монитор“ също цитира рейтинговата система на първа страница с акцент „Четворкаджиите бият по доходи отличниците“. Металурзите получават заплати от почти две хиляди лева, а ветеринарните лекари едва 800 лева. Увеличава се броят на завършилите военни специалности, намалява броят на правистите. И „24 часа“ избира за акцент в днешния си брой данните от рейтинговата система на висшите ни училища. За началните пет години след дипломиране първите в рейтинга ВУЗ-ове осигуряват над 4 хиляди лева заплата. Изданието допълва, че е важно къде си завършил, защото разликата в доходите на една и съща специалност, придобита в различни университети, е 1 200 лева.

Водещото заглавие на „Труд“ подчертава – „50 процента излишно образование“. Кадри на Софийския университет вземат най-високи заплати. Все повече са висшистите с инженерно и педагогическо образование за сметка на юристите и администраторите, посочва вестникът. „Сега“ конкретизира – информатика в Софийския университет носи 4 193 лева, в Шуменския – 1 123 лева. При бакалаврите реализацията е под 36 на сто, при магистрите – 60 на сто.

„Временният шеф на БНР Антон Митов се включва в конкурса за титуляр“, пише „Сега“. Снощи бяха обявени кандидатите за поста, а конкурсът ще е след малко повече от месец. На 8 януари ще станат ясни допуснатите от СЕМ до изслушване.

Източник : / БНР /

Коментари