Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Катастрофата в училище се задълбочава“, „Срив в образованието до девети клас“, „Всеки втори ученик не осмисля какво чете“ – заглавията са на водещите страници на печата днес и обобщават изводите от международното изследване PISA. Половината от учениците нямат базисни умения и познания, обобщава вестник „Труд“.

Проучването оценява функционалната грамотност при ученици, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. Участвали са около 7 хиляди 15-годишни ученици от 197 училища. Малко над половината от тях (53 на сто) са успели да покрият минимума от 407 точки, с които да достигнат второ от общо шестте равнища на четивна грамотност.

Така България се нарежда на между 46-о и 53-то място спрямо останалите 79 държави.

Липсата на книги вкъщи смъква постиженията, пише по темата „Монитор“. Българските ученици изостават с близо 2 години от връстниците си по природни науки, е изводът на вестник „Сега“. „24 часа“ цитира просветния министър, според когото трудността на българското образование е да трансформира знанията в умения.

На първата си страница вестник „Сега“ акцентира на позицията на прокурори от 15 страни в Европейския съюз, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, които искат бърз достъп до Viber, WhatsApp, Skype и facebook с аргумент, че борбата с тероризма ще стане по-ефективна.

Операторите да предават данни, сред които и достъп до снимки и документи в рамките на 10 дни, настояват магистратите.

“24 часа“ цитира Сотир Цацаров в качеството му на кандидат за председател на антикорупционната комисия, който е поискал от депутатите промяна в правилника на контролиращия орган, така че той да се фокусира върху хората с реална власт, а не да пилее сили с проверка на имуществени декларации на общински чиновници.

Само 7 на сто от всички 482-ма служители на Комисията работят наистина за противодействие на корупцията. Цацаров е развил пред депутатите и идеята за мониторинг на всички медии и самосезиране на Комисията по материали от тях.

Вестниците съобщават за избора на Деница Сачева за нов социален министър. „24 часа“ извеждат в заглавие думите й в парламентарната зала: „Полът е биологичен, джендър е фейк новина“.

Според ГЕРБ, избирането на Сачева е стъпка към четвърти управленски мандат на партията.

Рибата за Никулден е замразена, Агенцията по храните тръгва на проверки, предупреждава от първата си страница вестник “Монитор“.

Глоби очакват всички търговци, които не докажат с документи произход или не са осигурили безопасни условия за съхранението на рибата. Вестниците обобщават и че цената на пресния шаран е 7 лева.

„Земя“ предупреждава, че ни очаква скъпа Коледа. Източникът на прогнозата е Световната банка. Българското свинско месо е с 20 на сто по-скъпо от вносното, но от Комисията за стоковите борси и тържищата призовават да се купува месо родно производство, за да се инвестира в българската икономика.

Източник : / БНР /

Коментари