Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„АПИ е благословила позлатяването на „Струма“ в района на Кресна“, гласи водещото заглавие на вестник „Сега“.

Изданието посочва, че Агенция „Пътна инфраструктура“ сама е създала условия строителството на магистралата в най-тежкия участък – от Крупник до Кресна, да излезе златно на данъкоплатеца. Вестникът коментира, че тя тихомълком е благословила поскъпването на строителството, изменяйки постфактум условията за провеждане на двете обществени поръчки за този участък.

Така, вместо да бъдат отстранявани от надпреварата, фирмите, надхвърлящи прогнозната стойност на поръчката, са допуснати до нея. Един от кандидатите с високи оферти вече спечели, допълва в публикацията си вестник „Сега“.

За „опасност от спекула с цените на стоките“ предупреждава Пътната агенция, цитирана от „Труд“.

Цените на храните ще се увеличат минимално след въвеждането на тол таксите у нас. Това показва анализ на Световната банка, изготвен по поръчка на регионалното министерство. До 2 ст. за кг ще е отражението върху цената на брашното, хляба, прясното, киселото мляко и безалкохолните. Билетът за автобус до морето ще се увеличи с не повече от левче, сочат прогнозите. Всяко по-драстично повишение на цените на стоките заради тол таксите ще е спекулативно, предупредиха от Пътната агенция.

„Половината общини ще вдигат данъците“ от догодина, пише вестник „Дума“. Такса за битови отпадъци също ще се увеличава, прогнозира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Данъчната политика на местно равнище през годините показва, че след избори се наблюдават по 60-70 примера за повишения на данъците в различни общини. Най-вероятно подобна ще бъде картината и сега, като през 2020 и 2021 г. поне половината общини ще предприемат някакви стъпки за увеличение на местните налози, твърди Ганев, цитиран от „Дума“.

В заглавие на първата си страница „24 часа“ цитира думи на премиера Бойко Борисов, който заявява: „Време е за дебат – ТЕЦ-ове и стари коли или дълъг живот“.

Вестникът посочва, че до този момент българското правителство не е говорило за затваряне на въглищни централи заради голямата социална цена и заплахата от синдикални протести. По думите на Борисов време е за обществен дебат – да се сложи ли край на ТЕЦ-овете на въглища и на старите коли и да се повиши продължителността на живота, или да живеем в смог, пише в публикацията си „24 часа“.

„Близо 5 млн. лв. глоби за мръсен въздух и вода“ са наложени от Министерство на околната среда за девет месеца от началото на годината, информира „Монитор“.

Проверяващите са открили превишение на химичното и биологично съдържание в реките. От регионалните екоинспекции пък са издадени над 200 наказателни постановления за нарушения, свързани със замърсяване на въздуха.

Източник : / БНР /

Коментари