Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Живеем на половин евростандарт“, пише „Труд“. Вестникът обяснява, че брутният ни вътрешен продукт на човек е 50% от средния за ЕС, като се позовава на данни на Националния статистически институт. Това означава, че потреблението ни е на половина от това на европейците, като тук влиза не само храни и дрехи, но и покупките на коли, почивките и т.н.

Северозападният регион на България остава най-бедният в ЕС. Най-висок е стандартът на живот в район Вътрешен Лондон-Запад. Най-близо до нас е Хърватия, където БВП на човек е 63% от средното за ЕС ниво. Румъния е на трето място, допълва „Труд“.

„САЩ пращат в София съветник, който да следи за корумпирани високопоставени лица“, информира „24 часа“ като цитира думи на американския посланик у нас Херо Мустафа. Вестникът посочва, че Вашингтон е готов да санкционира корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогне на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.

За тази цел у нас скоро ще пристигне нов съветник в посолството от Департамента по правосъдие, а САЩ са готови да прилагат по-твърди мерки в тази насока, обяви посланик Мустафа. И даде пример, че американските власти могат да налагат забрана за издаване на американски виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

По отношение на отбраната посланичката каза, че правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 млн. долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на българската армия през последните 30 години, допълва „24 часа“.

„Отношенията ни с България са на ново ниво на растеж, започвайки с историческата среща на президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов по-рано тази седмица“, отбелязва в своя публикация по темата „Телеграф“ като цитира думи на американския посланик.

„Италианец вдига светещи навеси на площад „Света неделя“, съобщава „Монитор“. Вестникът обяснява, че високо технологични навеси, произвеждащи ток, ще бъдат вдигнати на столичния площад „Света Неделя“. Това предвижда проектът на италианското студио „Фуксас“, което спечели конкурса на Столичната община за обновяване на пространството.

Навесите ще осветяват нощно време площада, който ще бъде изцяло пешеходен, но трамвая ще запази движението си. Археологическите разкопки ще бъдат съхранени в подземното ниво като бъдат покрити със стъклен таван, който ще се явява пък под за пешеходците по площада. В проекта са предвидени също изграждане на сухи фонтани и монтиране на пейки. За реализацията му ще са необходими 17 млн. лв., уточнява „Монитор“.

Източник : / БНР /

Коментари