Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

В доклад на Европейската комисия за здравето през тази година се подчертава, че най-бедните българи не стигат до лекар и че има излишно лечение на пациенти в болница. В България не се развива доболничната помощ, констатират от Брюксел. Българската здравна система не лекува ефективно и навреме, а доплащането за лечение е най-високо в целия Европейски съюз, пише „24 часа“, като се позовава на доклад на Еврокомисията. Изводите в доклада за страната ни са водеща тема и за днешния брой на „Дума“. „Здравеопазването все по-скъпо и без ефект“, пише левият вестник.

„Стандарт“ предупреждава от първа страница: „До 10 години личните лекари свършват“. Намаляват и педиатрите, защото са намалили доходите им, поясняват от Лекарския съюз. В интервю за вестника, председателят на браншовия съюз, д-р Иван Маджаров казва още, че на страната е нужна 20-годишна стратегия за здравеопазване, подкрепена от всички партии.

За да няма воден режим като в Перник, в язовирите „Асеновец“, „Дяково“ и „Ястребино“ се въвеждат ограничения, съобщава „24 часа“ във водещо заглавие. Трите язовира били критично празни, с ограничителния режим се предотвратява воден режим в градовете Дупница, Търговище и Сливен.

След решение на Съвета на Европейския съюз, банките ще събират без съд просрочени кредити, информира „Труд“. Промяната се отнася за бизнес заемите и за ипотеките за жилища, които не са основни. Процедурата ще се договаря с всеки клиент.

„Депутатите гласуваха данък „Биг брадър“ за цигари и алкохол – водещо заглавие на „Сега“. Видеонаблюдение във фабриките и складовете ще има, реши бюджетната комисия. Вестникът добавя и че все повече общини повишават местните данъци, това е факт, освен в столицата, в Сливен, Монтана, Враца, Стамболийски, Русе, Хасково, Габрово.

Близо 400 хиляди автомобила, които ползват газ като гориво, най-екологични на практика, са пренебрегнати в предложението на столичната община за повишаване на данъка на колите догодина. „Труд“ пише, че депутати искат по-нисък данък, ако колите са стари, но използват газ. От столичната община отговарят, че нямало как собствениците на автомобили да докажат с какво се движат.

„Гражданска отговорност“ скача, отделни компании дават 5 на сто отстъпка при липса на нарушения. Това информира „Стандарт“ със заглавие „Студена вода за изрядните шофьори“. Системата „бонус-малус“, с която се цели да се стимулират съвестните шофьори, все още е „пълна мъгла“ и така всички водачи ще се застраховат по-скъпо догодина.

„Шофьори и превозвачи обявиха „бонус-малус“ за грабеж“, пише „Сега“. От транспортния бранш недоумяват защо за едно и също провинение ще се налагат две санкции. По темата пише и „Монитор“ с допълнението, че превозвачите искат оскъпяването на застраховката „Гражданска отговорност“ да не зависи от нарушенията.

„Земя“ съобщава, че превозвачите излизат на протест на 13 декември срещу промените в начина и цената на застраховката.

Актьорът Самуел Финци, който изгради успешна кариера в Германия, ще е водещ на кинофестивала „Берлинаре“, съобщава „Телеграф“. На 20 февруари 2020 година ще се открие юбилейно 70-то издание на феста.

Източнтик : / БНР /

Коментари