Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Цапащите коли в София с по-висок данък от догодина“, пише „24 часа“. Вестникът обяснява, че по-високи данъци ще плащат от догодина собствениците на коли в София, които са с нисък екостандарт и с по-голяма мощност. По-голям ще е и размерът на данъка върху възмездните сделки – от 2,5% той става 3%. Така от 2020 г. с 0,3 се увеличава коефициентът при изчисляване на данъка на коли без никакъв екостандарт и с Евро 1 и 2. С 0,1 е увеличението за тези с Евро 3 и 4, а за такива с Евро 5 и 6 няма да има промяна.

За колите до 74 киловата, или 99 конски сили, налогът се запазва, за другите коефициентът се увеличава, като за най-мощните се повишава с 0,3. От догодина за колите с над 99 к. с. увеличението ще е от 3 до 10 лв. Между 7 и 40 лв. ще се повиши данъкът за автомобили с нисък екостандарт, за тези с Евро 3 и 4 то ще е със 17 лв., допълва „24 часа“.

Вестник „Сега“ изчислява, че „над 50% от колите в София ще се облагат с по-висок данък“. Изданието коментира, че кметът на София Йорданка Фандъкова престъпи предизборното си обещание да не вдига местните данъци. Окончателното решение ще вземе обаче общинският съвет след около месец и то ще е в сила от следващата година. Вероятно Столичният общински съвет ще приеме увеличението, тъй като ГЕРБ ще имат подкрепата на ВМРО и „Атака“, прогнозира „Сега“.

„Спира роенето на слаби университети“, съобщава „Труд“. Механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална акредитация или отказ за такава, както и закриване на специалности с лошо качество на образованието. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за висшето образование. С промените се предвижда и контрол върху ректорите от страна на Министерството на образованието. Те ще трябва да подписват договор за управление с просветния министър, уточнява „Труд“.

„Пращаме сигнали за корупция по мейла“, пише „Монитор“. Вестникът пояснява, че в концепцията си номинираният за председател на КПКОНПИ главен прокурор Сотир Цацаров предлага нов образец на сигнал за корупция с улеснено за попълване съдържание. Той ще е с възможност за незабавно изпращане по електронна поща директно от интернет страницата на Антикорупционната комисия. В концепцията пише още, че е необходимо въвеждането на постоянен медиен мониторинг, който да следи за публикации, съдържащи данни за корупция, уточнява „Монитор“.

На първата си страница вестник „Дума“ отдава почит на легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов, който почина вчера. „България скърби за Стефан Данаилов“, пише изданието в заглавие на вътрешните си страници. Той ни напусна на 76 години след тежко боледуване. С едноминутно мълчание депутатите сведоха глава пред паметта на своя колега и приятел. „Общуването с проф. Данаилов беше истински празник. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ“, заяви парламентарният шеф Цвета Караянчева, цитирана от „Дума“.

Източник : / БНР /

Коментари