Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„24 часа“ отчита какво свърши Бойко Борисов на срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом с водещо заглавие на първа страница „Убеди Тръмп да работим и с руски газ“. За АЕЦ Белене са се разбрали като бизнесмени. Варна ще координира корабите на НАТО, но без военна база.

„Труд“ излиза с водещо заглавие с големи букви, като цитира думи на премиера към Тръмп – „Спрете да се държите с нас като с кротка и отчаяна съпруга“. От САЩ искали още бази на НАТО и да поемем конкретен ангажимент колко втечнен газ ще внасяме, допълват пратениците на вестника.

В кореспонденцията им се споменава и че американският президент е получил карта за почетен член на наше голф игрище. „Борисов сам предложил Варна да стане координационен център“ пише „Сега“, като се позовава на оповестеното след срещата на двамата лидери изявление.

Часове по-рано на борда на самолета към Вашингтон, той е заявил, че черноморски бази на НАТО на територията на България няма да има, припомня вестникът.

В рубриката си „наблюдател“ „Сега“ коментира – „Тръмп даде скъпа прошка на Борисов“. Българският премиер се обслужи в Белия дом за едни цели, американският президент – за други. Борисов се разположи „по чорбаджийски“ пред камината в Белия дом, защото не му е за първи път, докато стопанинът седеше доста по-скромно, пише в коментара.

„Следващата ни среща с Тръмп ще е за падане на визите“, пише „Монитор“, като цитира министър-председателя Борисов.

Вестникът цитира и американския президент, който е заявил:

„Имаме страхотно приятелство, българите са чудесни хора.“ „Борисов даде Варна и „Козлодуй“ на САЩ“ е заглавието на първа страница на днешния брой на „Дума“.

„Президентът подписа указа за Иван Гешев“, пише „Земя“ на първа страница. Държавният глава започва обществена дискусия за промяна в Конституцията, реформа в Съдебната система за пречупване на корупцията.

„24 часа“ помества портрет на новоизбрания следващ главен прокурор. „Лидер с опасно чувство за хумор, който няма да е „пощенска кутия“ – това е главният прокурор за нови седем години“, е заглавието на очерка за Иван Гешев. Подчертава се, че на 19 декември той ще навърши 49 години и е едва третият главен прокурор, чиято кариера е изцяло свързана с прокуратурата.

110 хиляди души сливат празниците с отпуск или с болнични листове, пише „Телеграф“. Както всяка година, така и тази, по празниците ще опустеят и детските ясли и градини. Изданието предупреждава, че по Коледа и Нова година ще ни нападнат вируси.

След проверки на ДАИ затварят всеки десети пункт за технически прегледи на автомобили, съобщава „Монитор“. Законът обаче дава възможност собствениците да ги отворят наново, като регистрират нова фирма. Близо 100 пункта били затворени от началото на годината, показва проверка на вестника.

„След нов кръг преговори по триалога, пореден провал за пакета „мобилност“, информира „Труд“.

Връщанията за домуване и почивките на водачите остават основен проблем в преговорите между Европейския парламент и Европейския съвет. Нови разговори трябва да бъдат насрочени от Хелзинки, пояснява вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари