Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

КТ „Подкрепа“ изкарва, на 27 ноември, недоволни на улицата с наслова „Болните работници не са престъпници“, съобщава „Дума“.

КНСБ се отказа от протеста с уверението, че остават в протестна готовност и ще преценят какви действия да предприемат в зависимост от ситуацията. Преди дни от двата синдиката бяха обявили национален протест срещу идеята на управляващите и работодателите първия ден от отпуска по болест да се поема от болния служител.

Българите на минус 350 хил. души за последните седем години, пише на първа страница „Земя“. Между хиляда и две хиляди бебета по -малко се раждат всяка година у нас, допълват официалните статистически данни. Най-ниска раждаемост има в граничните райони в Северозападна България и Родопите.

Гражданите вече ще мога да съдят държавата за незаконни наредби, но остава открит въпросът за търсене на отговорност от конкретния виновник, информира „Сега“.

Проверка на вестника показва, че има риск някои общини да останат без междуселищен транспорт. Нелегални таксита конкурират автобусите и така допълнително утежняват финансовото положение на транспортните фирми.

„Няма да допусна черноморска база на НАТО у нас“ заявява премиерът Бойко Борисов, цитиран, на първа страница, от „Труд“. Вестникът уточнява, че Борисов е обещал това преди да отпътува за Вашингтон, където днес ще разговаря с президента на Съединените щати Доналд Тръмп. Пред журналистите, които пътуват с него, министър-председателят е подчертал, че американците знаят неговото отношение по този въпрос.

„24 часа“ предлага анализ на поведението на американския президент и прогнозира как ще изглежда той, ако остане доволен от срещата си с Бойко Борисов.

Борисов лобира за падане на американските визи за българи и пред Тръмп, според „Монитор“. Борисов е подготвил като подарък на домакина си пушка уникат, изработена от майстори в Габрово.

„Аферата на века“ завършва с безславна равносметка – нула виновни и 80 млн. лева компенсации за държавата, които никога няма да бъдат събрани, коментира „Сега“ по повод скандалните замени на земеделски земи от времето на управлението на Сергей Станишев.

Вестникът припомня фрапиращи примери на заменки като например превръщане на горските имоти край морето в голф игрища.

Всеки трети българин има проблем при погасяване на кредитите си, пише „Телеграф“. Закъснения има и при плащане на наем за жилище или офис, но пък все повече българи си купуват автомобил. Данните са на Евростат и асоциация „Активни потребители“.

От 1 януари банкирането онлайн ще е по-евтино, но пък при услуги на гише банковите такси ще са по-високи, пише „24 часа“. Изданието ни съветва как да пестим от банкови такси. Една от препоръките е да сме внимателни при обслужване на кредитните си карти.

Двойно по-скъпо ще излезе празнуването в ресторант, отколкото ако останем вкъщи за коледа или нова година, информира „Монитор“. 120 хиляди души искат да пътуват в съседни нам страни, показва проверка на вестника.

„Труд“ предлага финансова прогноза за Европейския съюз през 2020 година на Димитър Чобанов, според когото основната негативна изненада идва от Германия. Опасността от рецесия там не е отминала, възможно е спадът на промишлеността да се пренесе и в сектора на услугите. Това поставя пред риск цялата еврозона, пише във финансовата прогноза.

Източник : / БНР /

Коментари