Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„315 000 българи са на воден режим“, информира от първата си странци „Дума“. 315 000 българи в 17 области, 40 общини, 12 града и 160 села са на воден режим, призна заместник-министърът Николай Нанков. Сред по-големите градове са Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Тетевен, Котел и Омуртаг.

Според Нанков водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през септември. Той призна, че областният управител Ирена Соколова от ГЕРБ не знаела за задълженията си да управлява и водите. По думите на Нанков ВиК дружествата в Перник и Плевен са предупредили за предстоящата водна криза още в средата на октомври, но заради местния вот то е било пренебрегнато, посочва „Дума“.

„Мастити бизнесмени са „изпаднали“ от порочния списък със заменките“, пише „Сега“. Изданието коментира, че в списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата за скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г., има крещящи липси. След години протакане и натиск от ЕС Министерството на земеделието, храните и горите най-сетне изчисли, че при 103 от общо 132 сделки за замени на гори от този период оценките не са били коректни и държавата е била ощетена с обща сума от 80 млн. лв.

И обеща, че ще „покани“ фирмите да доплатят разликата в цените. Ведомството не посочи конкретно кой колко има да връща и как се е стигнало до сумите, нито обяви кои са останалите 29 фирми и физически лица, при които не са установени щети от заменките, допълва „Сега“.

„В 20 проби от болници – бактерии, които не се влияят от антибиотик“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. 20-те проби са взети от пациенти в 5 болници в страната. Изданието отбелязва, че според Световната здравна организация антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в световен мащаб. Неправилната им употреба увеличава появата на антимикробна резистентност. Най-опасни са панрезистенстните патогени, с които не може да се справи нито един антибиотик, посочва в публикацията си „24 часа“.

„Няма да вдигат такса „Смет“ в София през 2020 година“, съобщава „Труд“, като цитира заместник-кметът Йоана Христова. За поддържане на чистотата, сметосъбиране и транспортиране на отпадъците Столичната община е предвидила бюджет от над 217 млн. лева за следващата година. Това е с над 5% повече от средствата през 2019-а. С 83 на сто повече улици ще се мият машинно в София, допълва „Труд“.

„В чуждо ЕГН минават технически преглед“, информира „Монитор“. Вестникът обяснява, че председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на автомобили, за да избегнат проверката в базата данни на финансовото министерство и на общините. При прегледа в пунктовете пишат данни на изрядни шофьори с платени данъци и така се избягва плащането им от задължените. Това е казал зам.-изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, посочва „Монитор“

Източник : / БНР /

Коментари