Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

„Социални работници излизат на стачка“ е водещото заглавие на „Дума“. Служителите искат 40 на сто увеличение на заплатите си, които сега, бруто, са 650 лв. Стачката ще е на 27 ноември

Задава се нова вълна на повишение на банкови такси, предупреждава „Сега“. Така банките щели да компенсират поевтиняването на трансграничните преводи в евро, което влиза в сила от 15 декември. Много от тях вече са обявили официално намеренията си, въпреки че вече имаше едно поскъпване на тарифите им.

До края на годината ще станат ясни изпълнителите на поръчката да се правят лични карти с чип, пише „Труд“. На 27 ноември приемат офертите на двете немски фирми, които останаха в надпреварата за избор на изпълнител на системата за нови документи за самоличност. Търгът е за 238 милиона лева без ДДС.

„Телеграф“ помества репортаж за лекарска небрежност в Габрово, довела до смъртта на 72-годишна жена. Уволняват началника на отделението за спешна помощ в болницата в града, след като лекар от отделението е сбъркал гастрит с инфаркт на пациентка и тя починала. Трагичният случай е станал на 20 октомври, пояснява вестникът.

„Лошите практики в столичната община продължават“, заявяват от БСП София, цитирани от вестник „Земя“.

Според бившия социален министър Иван Нейков пенсионните фондове не са пирамида. В интервю за „Сега“ той обяснява, че пенсионерите в Германия живеели добре, защото се осигурявали в капиталови фондове. Нейков подчертава, че именно капиталовите фондове са в основата на пенсионното осигуряване във всички модерни пенсионни системи.

Европейската инвестиционна банка има вече 85 проекта в България, съобщава, в интервю за „24 часа“ Лиляна Павлова. Бившият министър и бивш депутат вече е един от вицепрезидентите на Европейската инвестиционна банка със седалище в Люксембург. Тя съветва предприемачите да се свързват директно с кредитните експерти на банката в офиса ѝ в София, тъй като, освен дългосрочно финансиране, институцията има предимство, че предлага консултация и ниски лихви.

„Труд“ предлага портрет на преизбрания за втори мандат ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той е 75-ият по ред ректор, са изчислили от изданието. Поставил си е като основна цел на втория мандат повишаване качеството на образованието в най-старото ни висше учебно заведение.

Пенсионерите в Бургас, навършили 75 години, да ползват градския транспорт в почивните дни безплатно ще бъде гласувано другата седмица от общинските съветници, информира „24 часа“. Идеята е на единия от заместник-кметовете като част от социалната програма на управата на морския град.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, подчертава, че 10 на сто от търговците са с нарушения около така наречения „черен петък“. В интервю за „Монитор“,Маргаритов предупреждава, че в социалните мрежи се използват за реклама на продукти известни личности, без те да знаят за това.

Медици съветват на страниците на „Монитор“ да не потискаме кашлицата си и да не я лекуваме със сироп, ако не е изписан от лекар. Погрешно лекуваната кашлица може да усложни състоянието ни и да се наложи болнично лечение, предупреждават докторите.

Източник : / БНР /

Коментари